Arama

Geleceğin inşasında en etkin rol: Çocuk eğitimi

Gelecek nesillerin inşasında büyük rol oynayan çocuk gelişimi oldukça önem teşkil eden bir meseledir. Anne ve babalar özellikle doğumdan itibaren çocuklarının gelişimine en yakından tanıklık eden kişilerdir. Bu yüzden çocukların anne ve babaları onlar için en önemli ve ilk rol modellerdir. Çocukların aldığı temel değerler onlara bir ömür boyu eşlik eder.

🔶 Vav TV'de düzenli olarak yayınlanan Ailede Benden Bize programında bu hafta "anne, babalar çocuklarını geliştirmek için neler yapabilirler?" konusu işlendi.

🔶 Uzman Aile Danışmanı Saliha Erdim, ailede gelişim kavramını şu şekilde açıkladı:

"Ailede gelişim, insanın aklını doğru çalıştıracak fikirlerle, doğru davranış kalıplarıyla ve insanın aklını çalıştırmasına yardımcı olacak bilgilerle çocuğu zenginleştirmektir. Çocuk bir olay karşısında nasıl davranabileceğini bilemiyor. Hangisi doğru hangisi yanlış bilemiyor. Annem böyle yapsaydı ne yapardı, babam böyle bir şeyle karşılaşsaydı ne yapardı? dediği zaman. Mutlaka annenin bir cümlesi babanın bir cümlesi çocuğa ışık olacak ve çocuk istikamet üzere davranacak. Davranamadı mı? Yanıldı mı? Allah'ım (CC) doğru davranmamı nasip et, diyecek bu kadar… Sen bunu nasıl yaptın dediğin zaman sen insanın tabiatını bilmiyor, oluyorsun. Allah'ın (CC) kullarını yanıltacak şekilde yarattığını bilmiyor, senin kendi yanıldıklarını unutuyorsun ve bir insanın doğrularının yanıldığından daha fazla olduğunu unutuyorsun."

Ailede iş birliği ve yardımlaşma

🔶 Saliha Erdim, doğru bilgi edinme sevgisi içinde olan çocukların özelliklerini, "Dolayısıyla bilgilenmeyi seven bilgisiz kalamaz. Neleri çok önemsersek onları öne alırız. Öğrenmeyi sevmek ve sevdirmek anne ve babanın çocukta oluşturabileceği en anlamlı alışkanlıklardan birisidir. Ben çocukları okula giden annelere şunu tavsiye ediyorum. Öğrenmeyi sevdir, öğretmeni sevdir, okulu sevdir. Öğretmenin yanlışları olabilir. Dünyanın en beceriksiz öğretmeni bile olsa çocuğun ondan alacağı çok şey var. Beceriksiz öğretmen diye tanım yanlış da. Ben en kötü senaryoyu söyleyerek neyin öne çıkması gerektiğini ifade etmek için bu cümleyi kurdum." cümleleri ile sıraladı.

Öğrenme nedir?

🔶 Gelişimin en önemli adımlarından biri de öğrenmedir. Bireyin gelişiminin oluşması için öğrenmeye önemli derecede ihtiyaç duyulur. İnsanlar ilk olarak aileleri aracılığıyla hayatı öğrenir, birçok bilgi ve beceri kazanır.

🔶 Kazanılan bilgi ve beceriler, kişinin çevresiyle kurduğu etkileşimlerin sonucu olarak oluşur. Öğrenme, tekrar ve yaşantı sonucu davranışta gözlemlenen kalıcı değişikliklerdir.

Öğrenmenin özellikleri

Öğrenme, iyi veya kötü özellikte olan davranış değişikliğidir.

Öğrenme, uygulama sonucu oluşur.

Öğrenme sonucunda oluşan davranış değişiklikleri kalıcı niteliktedir.

🔶 Çocuğun yeni bir davranış kazanabilmesi için çevrenin desteği önemlidir. Bir çocuğun düzgün yazı yazabilmesi için öncelikle kalemi düzgün tutabilmesi ve belli bir gelişim evresine ulaşması gerekir. Gelişim sağlansa bile çocuğun başkası tarafından yardım ile öğrenmesi gereklidir.

Çocukluklarda dijital bağımlılık

🔶 Uzman Aile Danışmanı Saliha Erdim çocuklarımıza doğru bilgi sevgisi edindirmenin önemini şu şekilde anlattı:

"Yanlış alışkanlıkları değiştirmezsek, zamanla kendisini sevdirir. Bir de bakarsanız sevmeye başlamışsınız.Yüreğin doğru şeyi sevmesi için çaba harcamalıyız. Hanımefendiler diyorlar ki bir annenin çocuğuna sevgisi tartışılmaz, bir babanın tartışılmaz. Onun zihninde doğru davranmayı ön görecek bir bakış açısı olmadığından, o bilgi kendisi için anlamlı, değerli olmadığından veya o bilgiden uzak kaldığında yüreğimiz bilgiden yoksun duygularımızla çalışmaya başlar. O da bizim konforumuza hizmet eder. Bana görelerle hizmet eder. O zaman ben "Bana göre yaptığın yanlış, bana göre cezalandırılması lazım şu çocuğun, bana göre şunu şöyle yapalım, bunu böyle yapalım. Sana görelerin doğru olduğunun kaynağı ne? Hangi bilgiden, hangi sağlam kaynaktan besleniyor, bu bana göreler? Zaten bana göre dediğiniz zaman bunun sağlam bir kaynak olmadığı çok açık. Beynimizdeki doğru davranma aşkı bizi doğru bilgilere yönlendirdikçe, doğru bilgileri aldıkça yüreğimiz doğru bilgi ile heyecanlanıyor. Doğru bilgi bizi istikamet üzerinde tutacak çok önemli ve anlamlı bir destek mahiyetindedir."

Ebeveynlere rehnber niteliğinde alıntılar

Çocukların gelişim dönemleri:

Bebeklik dönemi (0 - 2 yaş)

İlk çocukluk (oyun) dönemi (3 - 6 yaş)

İkinci çocukluk (ilkokul ) dönemi (7 - 11 yaş)

Ergenlik dönemi (12-18 yaş )

🔶 Bebeklik dönemi:

Yaşamın ilk aylarındaki bebek, her açıdan annesine bağımlıdır. Bebek dünyaya geldiğinde dişleri yoktur, bu yüzden anne sütü ile beslenir. Bebeklik evresi çocukların en hızlı büyüyüp, geliştikleri dönemdir. Çocuğun her yönden sağlıklı büyüyebilmesi bu ilk yıllarda verilecek bakıma bağlıdır. Bu dönemdeki çocuklar bedensel (kas ve kemik) gelişimlerinin, bir uzantısı olarak kendi başlarına hareket edip yürümeyi öğrenmek durumundadır. Yürümeyi öğrenme 9 ay civarında ayakta durma çalışmalarıyla başlarken 2 yaş civarında yürümede ustalaşma gerçekleşir.

🔶 İlk çocukluk-okul dönemi

İlk çocukluk dönemi, çocuğun aktif olarak çevresine yönelerek, uyarıcılarla dolu dış dünyayı keşfetmeye çalıştığı, insan hayatı için en temel becerilerinin kazanıldığı dönemdir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN