Arama

Başkalarının varlığının üzerimizdeki tesiri: Sosyal etki

Farkında olsak da olmasak da çevremizdeki insanlardan etkileniriz. İnsan en çok vakit geçirdiği beş insanın ortalamasıdır, diye boşuna denemişler. Çeşitli türleri olan sosyal etki, kimi zaman tutum ve davranışlarımızı o gruptayken değiştirmemize neden olurken kimi zaman da o grup ya da değer verilen kişiye ait normları tamamıyla kabul ederek benimsememize neden olur. Sizler için başkalarının varlığının üzerimizdeki etkisini araştırdık.

  • 9
  • 10
Benimseme
Benimseme

◼ Benimseme (içselleştirme) kişinin içinde bulunduğu veya bulunmak istediği topluluğa uyum sağlamak için açıkça görüş ve davranış değiştirdiği durum olarak adlandırılır.

◼ Bu uyum türünde kişi, sadece topluluğun görüşlerine uyum göstermekle kalmaz. Aynı zamanda görüşleri benimseyerek kendisininmiş gibi kabullenir.

  • 10
  • 10

◼ Davranış ve tutumlardaki değişim toplulukta bulunulmadığı zamanlarda da geçerlidir. Benimsenen görüşler, kişinin değer yargılarıyla çelişmez. Bundan dolayı benimseme güçlü bir uyum seviyesi olarak nitelendirilir.

◼ Tüm bunların dışında insanlar, sosyal rolleri gereği de itaat etmek ve uyum sağlamak zorunda kalabilirler. Mesela bir öğretmen, öğrenci, asker, stajyer ve patrondan beklenen davranış normları vardır. Bu kişiler, kendilerinden beklenen davranışların dışına çıktıklarından toplum tarafından dışlanıp kınanabilirler.

Kişisel Gelişim Canavarı

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN