Arama

İletişimin temel ögesi: Beden dili

Daha önce hiç görmediğimiz biri hakkında içimizden geçen olumlu ya da olumsuz duygularımız, hatta yargıya dönüşen düşüncelerimiz belki de daha önce haberdar olmadığımız beynimizdeki bir mekanizmaya aittir. Gelin beden dilini çözümlememizi sağlayan bu mekanizmayı yakından tanıyalım...

🔵 Beden dilinin nelerden etkilendiğini düşünmek bilimsel olmaktan uzak ve kolaycı bir yaklaşımdır. Bedenin sergilediği bir hareketin çeşitli süzgeçlerden geçirilerek, kodlanarak anlama büründürülmesi gerekir. Beden dili kodları hakkındaki yapılmış araştırma ve deneyler bu kodların birçoğunu sistematik olarak açıklamayı mümkün kılmıştır.

🔵 Beden dili kodlarını çözümlemek ve üretmek bir uzmanlık işidir ve uzman kişiler beden dili hareketlerini bağlamları ile değerlendirirler. Mizaç olarak dışa dönük olanlar beden dilini daha fazla kullanırken içe dönük olanlar daha az kullanır. Beden dilinin ögeleri beden duruşu, mimikler, jestler, göz teması, mesafe, oturmak için seçilen yer, oturma biçimi, giysiler, takılar, baş ve ayakların kullanımıdır.

Aranılan değil var olan duygu: Mutluluk

  • 8
  • 9
Beden Dili
Beden Dili

🔵 Başarılı iletişimin en temel önceliği doğru anlama eylemidir. Ses tonu ve konuşmanın akıcılığı, kişinin kendini ortaya koyuşu ve mesajını iletmesinde büyük önem taşır. Mesaja uygun bir ses tonu, güzel bir üslup, açık, işitilir ve düzgün cümlelerle yapılan bir konuşma dinleyeni rahatlatır ve sözü etkili kılar.

🔵 Konuşma sırasında mesajımızın anlaşılmasında beden duruşumuz ve onun verdiği mesajda bizim için önemlidir. Mimiklerimiz, verdiğimiz mesajın alıcı tarafından etkili bir biçimde anlaşılmasında oldukça etkilidir. İnsanlar duygu ve düşüncelerini mimikleriyle dışarı yansıtırlar.

🔵 Mesafe ve bedensel temas da beden dilinde oldukça önemlidir. İnsanlar başkalarına olan uzaklıklarını ayarlayarak onlara mesaj verir. Bir insana çok yakın durmak ve bedensel temas iletişime yakınlık ve sıcaklık katar. Yakınlık isteği içinde olmayan kimse de aradaki mesafeyi açarak iletişimi soğuk bir boyuta taşır. Yüz iletişimi söz konusu olduğunda farklılıklar; göz teması, bakışlar ve gülümsemedir. Kadınlar toplumsal rollerinin beklentileri nedeniyle daha çok gülmeye ve güldürmeye eğilimlidir.

İslam düşüncesinde psikoloji ve psikoterapi

  • 9
  • 9
Beden dili hareketleri ve anlamları nelerdir?
Beden dili hareketleri ve anlamları nelerdir?

Beden dilinde eller arkada: Meydan okuma, saldırganlık ve negatif algı oluşturabilir.

➡ Eller avuçlar kilitli: Stres azaltmaya yönelik, gerginlik belirtisi olabilir.

➡ Eller belde: Saldırganlık, meydan okuma ve hesap sorma mesajı verir.

➡ İşaret parmağı yanakta: Önemseme, dikkatle dinleme mesajı verir.

➡ Ağzını kapama: Bir kişi konuşurken ağzını kapatıyorsa bilinçdışı olarak söylediği yalanları bastırmaya çalışıyor olabilir.

➡ Düşük omuzlar: Özgüven eksikliği ve olumsuz duygu olarak dışarı yansır.

➡ Omuzlar dik ve geride: Özgüven mesajı verir.

➡ Göz ovuşturma: Kişi göz teması kurmaktan kaçındığı zamanlarda kullanabilir. (Yalan söylediğinde, şüpheli bir durumda.)

➡ Avuç içi gösterme: "Dürüstüm, benden zarar gelmez, güven içinde olabilirsiniz" mesajı verir.

Bakış: Kaşlar ve alın bölgesine bakmak resmiyet bakışıdır. Bir kişinin gözlerinin içine bakma diklenme ve meydan okuma mesajı verir. Gözler ve dudaklar arasındaki mesafeye bakmak iletişime açık olunduğuna dair bir mesaj verir. Dudaklar, boyun ve çene bölgesine bakmak duygusal ilgiye işarettir.

Kemal Sayar'ın İnsan Ruhunu Çözümlediği Eseri: Ruh Hali

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN