Bilinmeyen tepki "küsmek"
Yaşanan herhangi bir olayın ardından, kişinin karşı taraf ile belirli bir süreliğine veya kalıcı olarak iletişimini koparması anlamına gelen küsme eylemi, hem çocuklarda hem de yetişkinlerde görülebilen olumsuz bir davranıştır esasında... Peki bu sessiz eylem nasıl çözülmelidir?
Giriş Tarihi: 08.08.2022
19:18
Güncelleme Tarihi: 08.08.2022
20:33
Küsme eylemine maruz kalan bireyler ne yapmalı?
Kişisel değerlerinizin farkına varın
➡ Nasıl birisi olduğunuzu ve bir insan olarak dünyadaki değerinizi biliyorsanız, başkalarının yargılarını üstünüze alınma konusunda aceleci davranmazsınız. Başkalarının sizinle ilgili düşüncelerini anlamaya çalışmaktan çok, kendinizi tanımak için zaman harcayın. Kendiniz hakkında memnun olduğunuz beş özelliği listeleyin ve kendinizi hassas hissettiğiniz zamanlarda bu özellikleri hatırlayın.
Duygusal tetikleyicilerinizin farkında olun
➡ Her insanın geçmişinden gelen bazı duygusal tetikleyicileri bulunur. İnsanların kimi davranışları bizi belirli meseleler üzerinde duyarlı olmaya yöneltebilir. Mesela, babanız aşırı derecede eleştirel bir kişiyse ve onu memnun etmek için kusursuz olmaya çalıştıysanız, yanlış yaptığınızı söyleyen herhangi bir kişi, aynı şartlar altında bir başkasının hissedeceğinden daha fazla hassas olmanıza neden olabilir. Bir durum karşısında üzgün hissettiğiniz zamanlarda kendinize şunu sorun: "Gerçekten üzüldüm mü, yoksa bunun sebebi duygusal tetikleyicilerim mi?"
Birisi size kötü davrandı diye ondan intikam almak adına ona da aynısı gibi davranma planları yapmayın. Duygularınızı ifade edin, kendinizi nasıl hissediyorsanız öyle davranın.
Sınırlarınızı çizebilin
➡ İlişkilerinizde makul sınırlar belirlemek, meseleleri daha az üstünüze alınmanıza yardımcı olabilir. Bu sınırları, içinde bulunmak istemediğiniz veya duygusal açıdan incinebileceğiniz iş veya aşk ilişkileri ya da aktivitelere "hayır " diyerek çizebilirsiniz.
➡ Başka insanları memnun etmek amacıyla çabalayıp durmak, üzülmenize yol açacak bir durum karşısında aşırı derecede hassas hissetmenize yol açabilir.
Geçmişinizden kalan acı verici bir deneyimi hatırlayın
➡ Kim olduğunuzu anlamanıza yardım eden ve geçmişinizden kalan acı verici bir deneyimi hatırlayın. Bunu size güç, empati ve karakter desteği sağlaması için kullanın. Her insan, kendisini inciten bazı şeyler barındırır. Bunun kim olduğunuzu tanımlamasına izin vermeyin. Aksine, daha fazla güçlenmek ve kişisel gururunuzu sağlamlaştırmak amacıyla kullanın.
Nezaketin kabul görmek için yeterli olmadığını bilin
➡ Herkese iyi, nezaket dolu davranarak ve âdeta kendimizi adayarak, bize de aynı şekilde davranılacağını umarız. Oysa başkalarına karşı kibar davranmak, her seferinde kabul ve onay görmez. Yaptığımız şeyleri, karşılığında bir şey beklediğimiz için değil de sırf istediğimiz için yaparsak, başkalarına ve kendimize daha iyi davranmış oluruz.
Kendinizi sorgulamayı öğrenin
➡ Bir şey sizi incittiğinde ya da rahatsız ettiğinde, durumu daha mantıklı bir bakış açısıyla görmeniz faydalı olur. Karşılaştığınız tepkiye bu durum mu neden oldu, yoksa gereksiz yere mi incitildiniz? Karşınızdaki kişi gerçekten hatalı mı davranıyor, yoksa alınganlık mı yapıyorsunuz? Bir insan gerçekten incitici davranıyorsa, neye ihtiyacı olduğunu mu sorarsınız ya da olayların olduğu şekilde sürmesine mi izin verirsiniz?