Arama

Çağımızın hastalığı "vurdumduymazlık"

21. yüzyıl bizlere sunduğu birçok imkan ve fırsatın yanında benliğimizi kanser gibi saran manevi hastalıkları da yanında getirdi. Bunlardan biri olan duyarsızlaşma; milli ve kültürel kimliğimizi en çok da özümüzü tehdit ediyor. Evet, hissizleşme bizim en büyük düşmanımız haline geldi. Gözümüzün önünde vuku bulan acı olaylara ve doğal afetlerin ağır sonuçlarına karşı verdiğimiz tepkiler değişti, hatta tepkisizleştik. Gazze'de gerçekleşen ve işgalci İsrail'in faili olduğu katliamlar yüreklerimize ne denli işliyor?

  • 6
  • 10
MOBBING NE DEMEK
MOBBING NE DEMEK

21. yüzyılın bize sunduğu imkanlar dahilinde, "bizi biz yapan" değerlerimizi de yok ettiğini söyleyebiliriz. Şehirleşme minvalinde ekonomik sıkıntılar, maruz kalınan mobbingler ruhsal bunalımları doğuruyor.

◾ İnsan zihni, Rabbimiz tarafından öyle muazzam yaratılmıştır ki kriz anlarında zihnimiz bizi korumaya alır ve bir şekilde yaşanan olaylardan etkilenmememizi sağlar.

Mobbing nedir?

Latince kökenli mobbing kelimesinin Türkçe karşılığı ile bezdiri, bir grup insanın, bir kimseye veya başka bir gruba sosyal kabadayılık yapması olarak tanımlanır. En iyi ifade eden manasıyla "yıldırma veya iş yerinde psikolojik terör"dür.

Çağın vebası: Tükenmişlik sendromu

  • 7
  • 10
TOPLUMSAL YOZLAŞMA
TOPLUMSAL YOZLAŞMA

◾ Fakat yukarıda anlattığımız kriz dönemleri haricinde yanı başımızda hatta gözlerimizin önünde yaşanan olaylara karşı tavrımız toplumsal olarak yozlaşmanın yolunu açıyor.

◾ Çağımızın hastalığı duyarsızlaşmanın ne denli ciddi bir boyuta ulaştığını anlamak için 13 Mart 1964 tarihinde, ABD New York'taki Queens Bölgesi'nde gerçekleşen olayı hatırlamamız yetecek.

Toplumsal yozlaşma nedir?

Toplum içinde yaşanan değer karmaşası, zamanla faydacılığın ve diğer her şeyin önüne geçer. Bu durum etik kurallarının uygulanmasını etkiler ve "toplumsal yozlaşma" olarak anılmaya başlanır.

  • 8
  • 10
KITTY GENOVESE OALYI
KITTY GENOVESE OALYI

O gün Kitty Genovese adındaki genç kadın iş yerinden çıkmış evine giderken bir serserinin saldırısına uğramıştı. Saldırgan ilk saldırısında kaçmış fakat kimsenin gelmediğini fark edince ikinci kez saldırmış ve son olarak üçüncü kez harekete geçip genç kadını evinin önünde katletmişti. Bu esnada çevre binalardan bakanlar da bulunuyordu. Evet, tam 38 kişi.

Bu üç ayrı zaman diliminde tanıklardan hiçbiri yardıma koşmuyor ve polisi aramıyor. Soruşturmayı takip eden dedektifler, tanıklara neden tepkisiz kaldıklarını sorduğunda "bunun bir sevgili kavgası olduğunu düşündük, açıkçası korkmuştuk, yorulmuştuk" gibi insanlıktan tamamıyla uzak yanıtlar vermişlerdir.

  • 9
  • 10
GENOVESE SENDROMU
GENOVESE SENDROMU

1964 yılında gerçekleşen bu olay başta ABD olmak üzere tüm dünyada büyük yankılar uyandırmıştı. Duyarsız toplumun ses getiren ilk örneği olduğundan benzer vakalar, "Kitty Genovese Sendromu" şeklinde anılır hale geldi.

Kitty Genovese olayı basında yankı uyandıran bir saldırı olmuştu fakat o yıllardan sonra dünya iyi bir yer olmaktan çok uzaklaşmış daha dibe batmaya başlamıştı. Bugün Gazze'de yaşananların toplumumuzda nasıl bir karşılık bulduğunu iyi biliyoruz.

Uluslararası hukuk bağlamında Gazze'de yaşananlar

  • 10
  • 10
İNSANLIKTAN VAHŞİLİĞE
İNSANLIKTAN VAHŞİLİĞE

◾ Dünyanın birçok yerinde, Gazze'deki vahşetin iyi manada karşılık bulduğunu ve gerekli tepkilerin verildiğini, boykotların yapıldığını görüyoruz. Fakat Gazze'de yaşanan insanlık dışı saldırılar, toplum içinde robotlaşmış bir grup tarafından da yok sayılıyor.

◾ Bu kesimden ziyade kendi içimizde, 7 Ekim'den beri çocuk katillerini savunan bir güruhun da varlığını biliyoruz. Vicdansızlığın ne denli korkunç bir boyuta ulaştığını kestirebilmek artık imkansız. Daha da dibe batan insanlık, "çırpınma" eylemini dahi göstermekte aciz kalıyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN