Çağımızın ilginç hastalığı: Paris Sendromu
Dünyada birbirinden ilginç ve farklı pek çok psikolojik hastalık bulunur. Bunlardan biri de Paris Sendromu'dur. Bu rahatsızlığın asıl sebebi; Asya, Amerika gibi kıtalardan Paris'e büyük hayaller ve düşünceler ile giden turistlerin yaşadığı hayal kırıklığıdır. Her yıl mutlaka en az on kişide gözlemlenen bu sendrom hakkında bilmeniz gerekenleri sizler için derledik.
Giriş Tarihi: 15.02.2024
15:21
Güncelleme Tarihi: 22.11.2024
08:39
HAYAL KIRIKLIĞIYLA SONLANIYOR
🔸 Eyfel Kulesi' ni yalnızca yukarıda gördüğümüz fotoğraf gibi hayal etmek fazlasıyla yanlış olacaktır. Çünkü bilmeliyiz ki görüntünün arka planında; birikmiş çöpler, su basmış sokaklar ve oldukça kalabalık caddeler olması muhtemel .
🔸 İşte Paris'in, bizlerin hayallerini süsleyen ve düşler kurduran şehir olmadığını anladığımızda, Paris Sendromu adında bir rahatsızlık yaşayabilmekteyiz.
SENDROM İÇİN FRANSA'DA YARDIM HATTI BULUNUYOR
🔸 Paris Sendromu , evvela Japonlar başta olmak üzere Güney Asyalılarda görülen hastalık olarak ortaya çıkmıştır. Bilhassa Paris'e ilk defa gelen turistler, şehrin fotoğraf ve filmlerdeki gibi olmadığını gördüklerinde büyük hayal kırıklığına uğruyorlar.
🔸 Daha çok Japon turistlerde gözlemlenen durum için Fransa'daki Japon Büyükelçiliği'nde, 7/24 hizmet veren yardım hattı dâhi bulunmakta.
ÇAĞIN VEBASI: TÜKENMİŞLİK SENDROMU
RAHATSIZLIĞIN BELİRTİLERİ
🔸 Paris Sendromu'nun başlıca; baş dönmesi, taşikardi, terleme, kusma, kaygı, halüsinasyonlar , anksiyete, derealizasyon, akut sanrılar, duyarsızlaşma gibi psikiyatrik semptomları bulunmaktadır.
🔸 Kültür şoku olan Syndrome de Paris için Stendhal Sendromu 'nun türevi denilse de aslında iki rahatsızlık birbirlerinden tamamen farklıdır.
Stendhal Sendromu nedir?
Kişinin, sanatın güzelliği karşısında yaşadığı büyük ve yoğun etkilenme fiziksel ve duygusal bazı semptomlara neden olmaktadır. Buna sanat zehirlenmesi yani Stendhal Sendromu adı verilir.
SANAT ZEHİRLENMESİ İLE PARİS SENDROMU ARASINDAKİ FARK
🔸 Sanat zehirlenmesi , Paris Sendromu gibi hayal kırıklığı içermemekle beraber tersine aşırı hayranlık barındırmaktadır. Hayranlığın ve hayal kırıklığın birbirine zıt kavramlar olduğunu düşünürsek bu hastalık, "sanat zehirlenmesinin tersidir."
🔸 Paris Sendromu 'nun merkezinde şehir varken Stendhal Sendromu 'nun merkezinde sanat eseri bulunmaktadır. Kısacası bahsi geçen hastalıkların birbirleri ile benzerlikleri yoktur.
*Sanat Zehirlenmesi
Stendhal Sendromu'nun diğer bir adı.
KUSURSUZLUK SANRISI: ÖRDEK SENDROMU
SENDROMUN TARİHÇESİ
🔸 Rahatsızlık ilk olarak 1986 yılında Japon psikiyatrist Hiroaki Ota tarafından fark edilir. Doktor, geçici olarak gördüğü psikolojik bozukluk için yine aynı sene Paris Sendromu terimini kullanmıştır.
🔸 Ardından Hotel-Dieu de Paris Hastanesi'nden Youcef Mahmoudia 'nın çalışması, bunun aslında psikopatolojinin tezahürü olduğunu göstermiştir.
Hotel-Dieu de Paris Hastanesi
Hôtel-Dieu de Paris, şehrin 4. bölgesinde, Notre-Dame'ın parvisindeki Île de la Cité'de yer alan devlet hastanesidir.
Japon psikiyatrist Hiroaki Ota kimdir?
1949 yılında Japonya'da dünyaya gelen Hiroaki Ota, psikoloji alanında önemli çalışmalarda bulunmuştur.