Çağın hastalığı: Panik atak
Beklenmedik şekilde vücutta büyük bir korku hali oluşturan panik atak, bireylerin sosyal hayatını ve psikolojik sağlığını olumsuz yönde etkiler. Tekrarı halinde panik bozukluğa yol açabilen bu rahatsızlık, atağın tekrar gelme endişesiyle vücudun sürekli bir alarm halinde olmasına neden olur. Peki, panik atağın belirtileri nelerdir? Panik atak nasıl tedavi edilir?
Giriş Tarihi: 04.08.2023
08:47
Panik bozukluk nedir?
🔸 Panik bozukluk ise panik atakla ilgili bir rahatsızlıktır. Aniden gelişen panik atak ve bu atakların tekrar gerçekleşmesine yönelik kaygıdır. Dört kezden daha fazla panik atak yaşanması durumunda panik bozukluk tanısı konulur.
🔸 Panik bozukluk kişilerin günlük yaşamlarını olumsuz yönde etkiler. Fakat bu bozukluk, uygun tedavi ile kontrol edilebilen bir rahatsızlıktır.
🔸 Panik bozukluk genellikle erken yetişkinlik döneminde 20 ile 35 yaşları civarlarında ortaya çıkar. 10 dakikadan 1 saate kadar sürebilir. Bu rahatsızlık kişiden kişiye farklı şekilde deneyimlenebilir.
🔸 Bu yüzden çok çeşitli belirtilere sahiptir. Kimi insanlarda panik atak sonrasında yeni bir atağın oluşacağına dair aşırı derecede bir korku ve kaygı hissi oluşur.
Kusursuzluk sanrısı: Ördek sendromu
🔸 Panik atak, sempatik sinir sistemini tetikleyen bir rahatsızlıktır. Bu tetiklenme sonucunda bedende tehlikeli bir durumla karşılaşma sırasında meydana gelen "savaş ya da kaç" tepkisi oluşabilir.
🔸 Bir belirti olmadan aniden ortaya çıkan panik atak, başladığı andan itibaren ortalama 10 dk içinde en yüksek noktasına ulaşır.
Sempatik sinir sistemi ne işe yarar?
Stresli bir durum esnasında vücudu gerilime hazırlayan sempatik sinir sistemi vücudun aktivitesini, enerji tüketimini arttırıcı şekilde hareket ettirir.
Çağın vebası: Tükenmişlik sendromu
🔸 Yaşamı tehdit edici bir durum olmayan panik atak sırasında kimi insanlar kalp krizi geçirdiğini düşünebilir ve bu yüzden sık sık sağlık kurumlarına başvurarak yardım isteyebilir.
Panik Atak Sırasında Ne Yapmalı?
↪ Olumlu ve size huzur veren şeylere odaklanın.
↪ Bu durumun daha öncekiler gibi geçeceğini düşünün ve kaygınızı büyütmeyin.
↪ Nefes egzesizi yaparak kendinizi rahatlatın.
↪ Dikkatinizin kaygınızın üzerinden uzaklaştırmak için bir şeylerle meşgul olmaya çalışın.
Panik atak nasıl gelişir?
🔸 Panik atağın kesin nedeni günümüzde hala tam olarak bilinmemekle birlikte beyindeki kimyasal bir dengesizlik sonucu oluştuğu düşünülür.
🔸 Bunun dışında çevresel faktörlerin tetiklediği genetik faktörler, çocukluk zamanında yaşanan problemlerin de gelecekte panik bozukluğu ortaya çıkarabileceği gözlemlenmiştir. Yas ve aşırı sinir, stres ve beyin yapısının işleyişiyle ilgili sorunlar da bu rahatsızlığın gelişmesine yol açabilir.
Zihnimizin bize oynadığı oyun: Varsayımlarımız