Çocuğun motivasyonunda ve hedef belirlemesinde ailenin rolü
Bir işe başlamak için bizi onu yapmaya iten bir güç olmalıdır. Bu güç, motivasyon (güdülenme) olarak adlandırılır. Motivasyon, kimi zaman bir ihtiyaç gibi hissettiğimiz içsel nedenlerle kimi zamansa dışarıdan alacağımız bir ödül beklentisiyle bizi eyleme geçmeye iter. Motivasyon hedeflerimizle de ilişkilidir. Hedeflerimizi doğru parametreleri göz önünde bulundurarak oluşturduğumuzda genellikle motive olamama gibi bir sorunla karşılaşmayız.
Giriş Tarihi: 06.01.2024
09:41
Güncelleme Tarihi: 06.01.2024
10:25
◾ Motivasyon, dışsal ve içsel motivasyon olarak ikiye ayrılır.
İçsel motivasyon nedir?
◾ Bireyin, kendi isteği ile harekete geçerek çalışmasıdır. Bilgiyi kendi isteği ile öğrenen kişiler, daha iyi öğrenir ve başarmak için daha büyük çaba gösterir.
İçsel motivasyon nasıl oluşur?
◾ Çocukların bir işi bitirdiklerinde, başarıya ulaştıklarında yaşadıkları yeterlilik duygusu, onları daha zor ve ileri seviyedeki işleri denemek için motive eder.
◾ Çocuğun gelişim yönünde attığı her adım, onun yetkinliğini ve öz güvenini de arttırır. Bu noktada ebeveynlerin cesaretlendirici olmaları gerekir.
◾ Çocuklar için süreç odaklı bir gelişim ve öğrenme sağlamayı amaçlamak oldukça önemlidir. Aileler çocuğu bir sonraki basamağa geçmesi yönünde destekleyerek içsel motivasyonlarına katkı sağlayabilir.
Telefonsuz Kalma Korkusu: Nomofobi
◾ Başarmışlık hissi , çocuklar için çok önemlidir ve onların içsel motivasyonunu destekler. Yetkin hissetmek; içsel motivasyonu destekleyen bir ödül gibi görülebilir.
Dışsal motivasyon nedir?
◾ Bir işin ya da görevin yapılması sonucunda elde edilecek ödüller aracılığıyla oluşturulan motivasyondur. Kişinin bir işi yapmak için dışarıdan bir uyarana ihtiyaç duyduğu durumlarda ortaya çıkar.
◾ Çocuğun gelişim sürecinin önemli adımlarından biri de hedef belirlemedir. Çocuklar ebeveynlerinden ayrı bir kişi olduklarını algıladıkları andan itibaren kendilerine çeşitli hedefler koyarlar.
◾ Yaşamın ilk yıllarında bu hedefler, net olarak belirli olmasa da çocuğun gelişimi açısından önemlidir. Çocuğun hedef belirleme becerisi kazanmasında ebeveynlerin tutumu büyük önem taşır.
Yaşamda Dengeli Olmanın Önemi
◾ Ebeveynlerin bazıları, çocuklarının tek başlarına karar verme süreçlerini idare edemeyecekleri ve hedef belirleyemeyeceklerine dair yanlış bir tutuma sahiptir.
◾ Çocukların hedef belirlemeyi öğrenebilmesi için öncelikle ebeveynlerin kolay yapılabilir ve uzun bir süreye ihtiyaç duymayacakları hedefleri evlatlarına sunmaları gereklidir. Bu sürecin erken yaşlarda başlaması yararlıdır.