Çocuğun motivasyonunda ve hedef belirlemesinde ailenin rolü
Bir işe başlamak için bizi onu yapmaya iten bir güç olmalıdır. Bu güç, motivasyon (güdülenme) olarak adlandırılır. Motivasyon, kimi zaman bir ihtiyaç gibi hissettiğimiz içsel nedenlerle kimi zamansa dışarıdan alacağımız bir ödül beklentisiyle bizi eyleme geçmeye iter. Motivasyon hedeflerimizle de ilişkilidir. Hedeflerimizi doğru parametreleri göz önünde bulundurarak oluşturduğumuzda genellikle motive olamama gibi bir sorunla karşılaşmayız.
Giriş Tarihi: 06.01.2024
09:41
Güncelleme Tarihi: 06.01.2024
10:25
◾ Ebeveynlerin bazıları, çocuklarının tek başlarına karar verme süreçlerini idare edemeyecekleri ve hedef belirleyemeyeceklerine dair yanlış bir tutuma sahiptir.
◾ Çocukların hedef belirlemeyi öğrenebilmesi için öncelikle ebeveynlerin kolay yapılabilir ve uzun bir süreye ihtiyaç duymayacakları hedefleri evlatlarına sunmaları gereklidir. Bu sürecin erken yaşlarda başlaması yararlıdır.
◾ Çocuğun kendine uygun bir hedef seçebilmesi için öncelikle kendini tanıması, kendine dair bir farkındalığının olması gerekir. Becerilerinin, bilgisinin ve ilgi alanlarının farkında olan ve bunları ifade edebilen bir çocuk, hedeflerini daha kolay belirler. Bu farkındalık, ebeveynlerin küçük yaşlardan itibaren çocuğa karar verme ve sorumluluk alma imkanı tanımasıyla desteklenir.
◾ Ebeveyni tarafından yaş dönemine göre uygun gelişimsel yeterliliklerin kazandırıldığı çocuklar, hedef belirleme sürecinde ve sonrasında daha başarılı olur.
Hedef belirlemede dikkat edilmesi gerekenler
◾ Hedefler için çabayla beraber ısrar ve inanç da gereklidir.
◾ Hedefler net, gerçekçi ve belirli bir zaman dilimi içinde gerçekleştirmek üzere belirlenmelidir.
◾ Kişinin yapması gereken bir zorunluluğu değil bir isteğini içermelidir.
◾ Hedefler, imkansız değil ama zor da olsa ulaşılabilir olmalıdır.
Günümüzde Ruhun Hastalıkları
Anne babaların çocukların hedef belirlemesine nasıl yardım edebilir?
◾ Hedef belirleme konusunda çocuklarınıza model olun.
◾ Yaşına, gelişim evresine, beceri ve ilgilerine yönelik hedef oluşturması hususunda yardımcı olun ve destekleyin.
◾ Hedeflerin zaman içinde değişebilir olduğunun bilincinde olun ve çocuğunuzu maymun iştahlı olmakla suçlamayın. Özellikle ergenlik döneminde çocuklar, kararlarında değişiklikler yapabilirler. Bu noktada aileler anlayışlı ve esnek olmalıdır.
◾ Ebeveynler, çocuğu fazla korumacı bir tavır benimseyerek çocuğun hedef belirlemesine ve gelişimine ket vurmamalıdır.
◾ Anne ve babalar çocuklarının başarılarını fark ederek pekiştirmeli ve yeni hedefler belirlemeleri yönünde onları desteklemelidir. Çabalarını ve başardıkları şeyleri fark ederek onları yapacağınız geribildirimlerle kutlayabilirsiniz.