Çocukluk depresyonu ve belirtileri
Çocukları her ne kadar küçük ve hayata karşı savunmasız görsek de onların da kendilerine göre bir dünyaları var. Büyüklerin göremediği ufak detaylar, çocuklar için oldukça büyük sorunlar meydana getirebiliyor. Özellikle davranışlarındaki değişimler ebeveynler ve büyükler tarafından görülmesine rağmen çocuğun büyüdüğüne işaretmiş gibi görülse de altında çok daha tehlikeli bir durum yatabiliyor. Çocukluk depresyonu. Çocukluk depresyonu nedir? Belirtileri nelerdir? Sizler için derledik...
Giriş Tarihi: 13.05.2019
09:22
Güncelleme Tarihi: 13.05.2019
10:12
0-2 yaş çocukluk depresyonu
Bu dönemde görülen depresyon daha çok annenin depresyonuyla bağlantılıdır. Çocuklar annelerinin ilgi ve şefkatine, onun kendisiyle kurduğu göz ilişkisine çok muhtaçlar ve o devrede çocuğun isteklerinin zamanında karşılanması, acıkınca doyurulması, altının temizlenmesi gerekir. Üstelik bu faaliyetlerin çocuk ihtiyaç duyduğu zaman yapılması çok önemli.
O yüzden orada çocuğun ihtiyaçlarının eş güdümlü olarak karşılanmaması, çocukla anne arasında güvensiz bağlanmanın ortaya çıkmasına neden olur. Bu güvensiz bağlanma, daha sonra çocukta mutsuzluk ve güvensizlik duygularını ve stresi tetikler. Bazı çocuklar annelerine çok yapışır ve çok ağlar. Aslında bu küçük bebeklerdeki anlamsız ağlamaların, anneye çok yapışmanın hatta bazen anneye yapışa bile ağlaması, anne uzaklaşınca bağırması, gelince de sevinmemesi güvensiz bağlanmanın oluştuğuna işarettir.
Konuşmada gecikme depresyon habercisi olabilir?
2'den sonra 4 yaşına kadar olan dönemde çocuk eğer depresyona girmişse çocuğun gelişiminde bir yavaşlama olur. Mesela konuşmasında kararsız kalmalar ya da kekemelikler ortaya çıkar. 2,5 - 3 yaş konuşma gelişiminin hızlandığı dönemdir.
Konuşmanın geç gelişmesi, depresyon için bir belirti olabilir. Depresyonda konuşmada yavaşlama ortaya çıktığı gibi, çocuk bu dönemde tuvalet eğitimini de geç kazanır. Bu dönemde, parmak emme ve başka davranış sorunları da ortaya çıkar. O aşamada bir de kardeş doğduysa çocuk için depresyona girme nedeni oluşur.
Aile içinde yaşanan çatışma, gerginlik, köklü değişiklikler gibi bütün olaylardan çocuk etkilenir. Yani anne ve babanın yaşadığı duygusal etkileri çocuk aynen alır. Çocuğun çok sevildiğini düşündüğü bir dönemde üzerine kardeşin gelmesi çok şiddetli bir kardeş kıskançlığı yaratır. Bu başlı başına bir travma nedeni olabilir.