Çocukluk depresyonu ve belirtileri
Çocukları her ne kadar küçük ve hayata karşı savunmasız görsek de onların da kendilerine göre bir dünyaları var. Büyüklerin göremediği ufak detaylar, çocuklar için oldukça büyük sorunlar meydana getirebiliyor. Özellikle davranışlarındaki değişimler ebeveynler ve büyükler tarafından görülmesine rağmen çocuğun büyüdüğüne işaretmiş gibi görülse de altında çok daha tehlikeli bir durum yatabiliyor. Çocukluk depresyonu. Çocukluk depresyonu nedir? Belirtileri nelerdir? Sizler için derledik...
Giriş Tarihi: 13.05.2019
09:22
Güncelleme Tarihi: 13.05.2019
10:12
Dördüncü yaşından sonra yani oyun çağı dediğimiz sosyalleşme dönemde çocuktaki depresyonu aile fark etmediyse depresyon çocukla beraber katmerli olarak büyür. "Tembel çocuk nasıl gelişiyor?" sorusunun yanıtını bu çağda bulabilirsiniz. Çocuk, oyun oynamayı istemez, başka çocuklara yönelmez, işbirliğine girmez.
4-6 yaş arasında çocuklar, okula başlarken aileden kopmak da istemez. Aslında o esnada aile de çocuğa bağlanmıştır. Yani çocuk ne yapacağını bilemez. Genellikle en basit şekliyle depresyonun çıkma nedeni, annenin annelik rolüyle kendi eşlik rolü ya da mesleki rolü arasında bocalaması ve bunları iyi netleştirememesidir.
Çocuk, öğretmene bağlanmaz, arkadaşları ile konuşmaz. Okula başlamaktan korkar ve bu aşamada da 'Okula gitmek istemiyorum' lafını çok duyarsınız. Hatta midesini bulandırır, kendi kendini kusturur. Çocukta regrasyon denilen gerilemeler yaşanır; örneğin alt ıslatmalar başlar. Okula yeni başlayan çocukta tuvalet eğitimi kazanıldığı halde akşamları alt ıslatmalar başlar.
Tembellik ve bastırılmış öfke
Çocuğu psikiyatrisine ya da psikoloğa götürüp bir tetkik yaptırmadığı için aile çocuktaki depresyonu fark etmez. Bu yaşananların kişilik özelliği olduğu ebeveynler tarafından düşünülür. Evde gergin ya da çatışmalı bir ortam varsa çocuk zaten bir şey yapmak istemez. Tembellik denilen şey aslında bastırılmış öfkeden kaynaklanır.
Sürekli çatışmalı bir ortamda çocuk için kimse bir şey yapmaz. Çocuk bundan etkilenir. O da bir şey yapmaz ve tembelleşir. Böyle bir durumda çocuğun okul başarısı da düşer.
Elbette böyle bir ortamda ders çalışma, motivasyon ya da başarı beklenemez. Bu nedenle tembel çocuk yoktur, uygun olmayan, çatışmalı bir aile ortamı vardır.