Arama

Doğan Cüceloğlu'nun İletişim Donanımları adlı eserinden 20 Alıntı

İletişim Donanımları kitabında Doğan Cüceloğlu bizlere iletişimin nasıl başladığını, devam ettiğini ve nelerden etkilendiğini anlatır. İletişimin iki insanın birbirini fark ettiği anda başladığını ifade ederek tepki vermemenin ve "hiçbir şey konuşmamanın" bile iletişim sayıldığını söyler. İletişime dair hayatın içinden örneklerle anlatımını güçlendirir. Sizler için "İletişim Donanımları" kitabından alıntılar hazırladık...

"Zamanla çocuklarda yetişkinler gibi 'ütülü yüzler' göstermeyi öğrenir. Bu sürecin adına sosyalleşme denir. Sosyalleşmeyle çocuk, içinde yetiştiği kültürün beklentilerini öğrenmeye ve o beklentiler doğrultusunda davranmaya başlar."

(s. 74)

"Güçlünün güçsüzü ezdiği, kullandığı dünya anlayışına korku kültürü adını veriyorum. Temel değerlerin paylaşıldığı yaşama yön veren ise değerler kültürüdür."

(s. 150)

En Sık Karşılaşılan 10 Kişilik Bozukluğu

"Dostluklar ancak dinlemenin sonucunda oluşur. Çoğumuz dostlukların konuşmanın sonucunda oluştuğunu sanırız. Gerçekte dostluk, dinlemenin sonucunda oluşur, konuşmanın değil."

(s. 138)

"Dinlemesiyle insanları anlayan, değer veren insan öyle bir ve anlayış ortamı yaratır ki bu ortam içinde herkes onu özler, onunla olmak ister, onu izlemek ister. Karakteri inandığı değerler ona sürekli yol gösterir ve onun inanılır güvenilir bir insan olduğunu tekrar tekrar gözler önüne serer."

(s. 138)

İnsan Olmanın Gereği: Empati

"Çocuğun dünyasına inerek onunla göz göze konuştuğumuz zaman çocuk, "Sen varsın, sen doğalsın, sen değerlisin, sen güçlüsün ve sen sevilmeye layıksın" mesajını alır ve çocuğun canı beslenir."

(s. 133)

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN