Arama

Duygular sözlüğü

Her insan gün içinde birçok duygu hisseder. Hissettiğimiz duygular, ses tonumuza, beden dilimize ve yüz ifademize yansır. Aynı zamanda duygular, insanların tepkilerini ve karar verme süreçlerini de etkiler. Sizin için yaşadığımız en temel duyguları araştırdık.

ŞAŞIRMA

🔸 Güç bir işin içinden çıkamamak, ne yapacağını, hangi davranışta bulunacağını bilememek ve beklemediği bir olay karşısında hayret etmek anlamlarına gelir.

🔸 İnsan yeni karşılaştığı bir durum karşısında şaşırma tepkisini vererek içinde bulunduğu durumu en iyi şekilde yönetebilmek için eyleme geçer.

"Hiçbir şeye şaşırma, hakikatin de insanların da iki yüzü vardır."

Amiin Maalouf - Semerkant

UTANÇ

🔸 Toplumun belirlediği temel kuralların ve geleneklerin çiğnenmesi insanlarda utanca neden olur. Utanç yalnızca insanlarda bulunan bir duygudur.

🔸 Kötü, hatalı bir duruma düşmekten veya kendini hatalı görmekten, öyle görülmekten kaynaklanan temel bir duygudur. Utanabilen insan sağlıklıdır.

TİKSİNME

🔸 Tiksinme, beynimizin bizi kötü olandan uzaklaştırma mekanizmasının oluşturduğu bir duygudur. Kötü kokan bir yiyeceği yemekten, pis gözüken bir yere oturmaktan imtina ederiz.

🔸 Bu duygu da insanı dış etkenlerden koruyarak onu zarar görmesine engeller.

"Durmadan olsun yürüyordu. Ne biçim olursa olsun açılmak, kendini toparlamak için, içinde derin bir istek vardı. Ama, ne yapmak, hangi çareye başvurmak gerektiğini bilmiyordu. Her dakika gittikçe artmakta olan, önüne geçilmez yeni bir duyguya kendini kaptırmaktaydı. Bu duygu her rastladığına, çevresindeki her şeye karşı kendisinde uyanan bir çeşit fiziksel tiksinmeydi, inatçı, yabani, kinle dolu bir tiksinme..."

Dostoyevski - Suç ve Ceza

İletişimde duygusal zekanın önemi

GÜVEN

🔸 Güven bir kişiye, duruma hiçbir kaygı ve kuşku duymadan inanma ve bağlanmanın oluşturduğu iç rahatlatıcı duygudur.

🔸 İnsanlar arasındaki her ilişkinin temelini bu duygu oluşturur. Güvenmeye dair kuşkularımızın olduğu kişilere ve olaylara karşı durumlara mesafeli dururuz.

  • 10
  • 11

PİŞMANLIK

🔸 İnsanın geçmişte yaptığı bir davranışı, farklı yapsaydı ya da olaylar daha farklı şekilde gelişseydi, durumun daha iyi sonuçlanabileceğine ilişkin oluşan duygudur.

🔸 Hayatın her alanında karşımıza çıkabilecek bir duygu olan pişmanlık, bir durumu sonradan anlama, yapılan bir eylemden memnun olmama, üzülme gibi duyguları içinde barındırır. Bu duygu bir tercihte bulunduktan sonra oluşabileceği gibi bir eylemsizlik sonucunda da ortaya çıkabilir.

🔸 Tembellik, bir iş ertelemek, hızlı karar vermek, kararsız kalmak ve sorumluluk almaktan kaçınmak pişmanlığa yol açabilecek davranışlardır.

"Pişmanlık ve vicdan azabı yüreğini kemirirken, şimdi yüreğinden geçenleri sadece bir mezara söyleyebileceğini umutsuzca düşünüyordu."

Victor Hugo - Sefiller

Yenilikten kaçınma: Neofobi

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN