Arama

Duyguları özgürleştiren his: Affetmek

Affedememek, bir zehir tohumu gibi vücudumuzu sarar ve hastalanmamıza neden olur. Kendimize yapabileceğimiz en büyük iyilik ise affetmek olacaktır. Önemli olan bu sürecin üstesinden psikolojik ve fizyolojik olarak nasıl geleceğimizdir.

🔸 Affetme sürecini tanımlayan Bayraktar, "Olumsuz duyguların yerine iyi niyetli ve olumlu duyguları koymak, affetme sürecidir. Affetmek, yapılan davranışı hoş görmek değildir. Affetmek, bize acı veren o duyguyu görmemek, bastırmamak ya da kabul etmemek de değildir." şeklinde değerlendirir.

🔸 Affetmek, olanları yok saymak anlamına gelmez. Ancak olanları düşünmeyerek, artık iyi ve güzel duygularla hareket etmek bizim elimizdedir.

"Affettim ama hayatımda istemiyorum!"

🔸 Bir insanı affetmemiz onu hayatımızda tutmaya devam edeceğimizi göstermez.

🔸 Farklı affetme şekillerinin de olduğunu belirten Bayraktar, "Ben bir insana hayatımda yer vermeyerek de onu affedebilirim. Yani ilişkimi düzenlerim. Bir insan diyelim ki bana çok kötü bir davranışta bulundu, dedikodu yaptı, iftira attı ya da olumsuz bir vefasızlık yaptı. Ben o insanı duygu olarak içimde bir yere koyarım. Onun da kendine göre sebepleri olabilir. Ama ben bu insanı hayatımda istemeyebilirim. Bu da bir affetme çeşididir." der.

İnsan olmanın gereği "empati"

"Affetmede sevgi ve merhamet vardır"

🔸 Bayraktar, manipülatif affetme türünden şöyle bahseder: "Çıkarlar için ya da sonrasında bedel ödetmek ya da karşı tarafı suçlu hissettirip borçlu bırakmak için yapılan affetmeler vardır. Bunlar manipülatiftir. Gerçek affetme eyleminin içinde dinginlik, huzur, sevgi ve merhamet vardır."

🔸 Affetmenin en güzel örneği ise İslam'da mevcuttur:"Peygamberlerin yaşantılarında ve Allah'ın (cc) 'Rahim, Rahman' isimlerine baktığımız zaman affetmeyi görüyoruz. Aslında hem dini metinler hem de psikoloji çalışmaları bunu destekliyor."

Esma-i Hüsna'da bağışlayıcılık

🔸 Rahmân ve Rahîm isimleri ile Allah, kullarına nimet veren, acıyan ve onları bağışlayandır.

🔸 Merhamet etmek, severek ve acıyarak korumak manalarındaki Rahman, rahmet kökünden türer.

🔸 Yaygın düşünceye göre rahman sıfatı dünya hayatında herkesi, rahim ise âhirette sadece müminleri kapsayan ilâhî rahmeti ifade eder. Nitekim Kur'an'da Allah, rahmetinin her şeyi kuşattığını beyan ettikten sonra onu son peygambere iman edip belli niteliklere sahip olan kimselere ileride ayrıca lütfedeceğini ifade etmiştir. (el-A'râf 7/156-157; Râgıb el-İsfahânî, el-Müfredât, "rḥm" md.).

Hayati farkındalığımız: Algı

Affetmek ile ilgili ayetler

🔸 Kur'an-ı Kerim'de affetmek ile ilgili pek çok ayet bulunur. İşte o ayetlerden bazıları şu şekildedir:

"Sen af yolunu tut, iyiliği emret, cahillerden yüz çevir." (A'râf Suresi, 199. ayet)

A'râf Suresi 199. ayetin tefsiri: Af kelimesi ahlâk terimi olarak "kötülük ve haksızlık eden, suç veya günah işleyen birini bağışlamak, cezalandırmaktan vazgeçmek" demektir.

"Her kim de sabreder ve bağışlarsa, işte bu elbette azmedilecek işlerdendir."ûrâ Suresi, 43. ayet)

(Şûrâ Suresi, 43. ayetin tefsiri: Konu şahsî bir hakla ilgiliyse bağışlama ve düzeltme yolunun seçilmesi hak sahibini ziyana sokmaz, onun Allah katındaki mükâfatı mahfuzdur. Öte yandan haksız saldırıyı önlemeye çalışmak ve meşrû müdafaa ölçüleri içinde karşılık vermek, kınamayı ve cezayı gerektiren bir eylem değildir, hatta -yukarıda belirtildiği üzere- yerine göre bir erdemdir; fakat olabildiğince sabredip özveride bulunmak da büyük bir erdemdir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN