Arama

Duyguların uçlarda yaşandığı hastalık: Bipolar bozukluk

En belirgin özelliği kişinin ruh halinin uçlarda gidip gelmesi olan bipolar bozukluk, günümüzde birçok kişinin yaşadığı psikolojik bir hastalıktır. Hastalığa yakalanan kişiler manik dönemlerinde aşırı mutlu iken depresif atak geçirdikleri dönemlerde hayattan keyif almayarak mutsuz, umutsuz bir ruh haline bürünürler. Bipolar bozukluğun oluşumunda genetik faktörler ve yaşanılan travmalar etkili olabilir. Peki, bipolar bozukluğun belirtileri nelerdir? Bipolar bozukluk nasıl tedavi edilir?

◼ Manik dönemde kişi, hiperaktif ruh haline girerek kendini çok neşeli hisseder. Fakat diğer uçta olduğunda depresif bir ruh haline girer ve kendini dış dünyaya karşı kapatır.

◼ Bipolar bozuklukta duygu durum atakları ilerlemiş boyutta değilse yılda birkaç defa yaşanabilir. Çoğu hasta kendindeki duygu durum bozukluğunu hissedebilirken hastalık ileri boyuttaysa kişi bunun farkına varmayabilir. Bipolar bozukluğun genetik nedenleri olabileceği gibi yaşanan travmalar sonucunda da oluşabilir.

BİPOLAR BOZUKLUĞUN NEDENLERİ

Beyinde bulunan kimyasallardaki değişiklik

◼ Beyindeki bir ya da daha fazla nörotransmiterde dengesizlik varsa bu hastalığın semptomları gelişebilir.

Genetik

◼ Birinci derece akrabalardan genetik aktarım sonucu bu hastalık gelişebilir.

Tetikleyici Unsurlar

Stresli durumlar, travmalar da bipolar bozukluğun tetikleyicileri arasındadır. Bu durumlar arasında bir ilişkinin sona ermesi, istismar, bir yakınını kaybetme ve beyin travmaları yer alır.

Günümüzde Ruhun Hastalıkları

BELİRTİLER

◼ Bipolar bozukluğa sahip olan kişi manik durumda olduğunun farkında olmayabilir. Manik dönem genellikle birkaç ay sürer. Hastalar çoğunlukla manik dönem sonrasında kendilerini sorgulama evresine geçerler. Genellikle çevrelerindekilerin uyarılarıyla bir uzmana başvururlar.

◼ Hastalar manik ve depresyon dönemlerinde halüsinasyon gibi ortamda bulunmayan görüntüleri görebilir, sesleri ve kokuları duyabilir. Mantıksız sanrılara inanabilirler. Bu belirtiler "psikoz" olarak adlandırılır.

◼ Belirtiler, bireyin ruh halinde veya davranışlarında beklenmedik değişimlere sebep olabilir. Böyle durumlar hem kişi hem de çevresi için sorun oluşturur.

Yaşamda Dengeli Olmanın Önemi

Manik dönemdeki belirtiler:

▪ Aşırı neşe, sevinç

▪ Olayların merkezinde olma duygusu

▪ Hiperaktivite

▪ Geçmişe oranla daha az uyku

▪ Özgüvende artış

▪ Konsantrasyon problemleri

▪ Halüsinasyon görme

▪ Sabırsızlık

▪ Büyük harcamalar yapmak

▪ Huzursuzluk

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN