Duyguların uçlarda yaşandığı hastalık: Bipolar bozukluk
En belirgin özelliği kişinin ruh halinin uçlarda gidip gelmesi olan bipolar bozukluk, günümüzde birçok kişinin yaşadığı psikolojik bir hastalıktır. Hastalığa yakalanan kişiler manik dönemlerinde aşırı mutlu iken depresif atak geçirdikleri dönemlerde hayattan keyif almayarak mutsuz, umutsuz bir ruh haline bürünürler. Bipolar bozukluğun oluşumunda genetik faktörler ve yaşanılan travmalar etkili olabilir. Peki, bipolar bozukluğun belirtileri nelerdir? Bipolar bozukluk nasıl tedavi edilir?
Giriş Tarihi: 16.12.2023
10:53
Güncelleme Tarihi: 16.12.2023
12:10
◼ Hastalar manik ve depresyon dönemlerinde halüsinasyon gibi ortamda bulunmayan görüntüleri görebilir, sesleri ve kokuları duyabilir. Mantıksız sanrılara inanabilirler. Bu belirtiler "psikoz" olarak adlandırılır.
◼ Belirtiler, bireyin ruh halinde veya davranışlarında beklenmedik değişimlere sebep olabilir. Böyle durumlar hem kişi hem de çevresi için sorun oluşturur.
Yaşamda Dengeli Olmanın Önemi
Manik dönemdeki belirtiler:
▪ Aşırı neşe, sevinç
▪ Olayların merkezinde olma duygusu
▪ Hiperaktivite
▪ Geçmişe oranla daha az uyku
▪ Özgüvende artış
▪ Konsantrasyon problemleri
▪ Halüsinasyon görme
▪ Sabırsızlık
▪ Büyük harcamalar yapmak
▪ Huzursuzluk
Depresif dönemde:
▪ Aşırı yorgunluk ve uyku
▪ Keyifsizlik, konsantre olmada zorluk çekme
▪ Suçluluk duygusu
▪ Umutsuzluk, kuşku
▪ İştahsızlık, sanrılar
▪ Uyku problemleri
▪ Geçimsizlik
▪ İntihar düşünceleri
▪ Günlük işleri yerine getirmede zorluk
Anlatarak İyileşme: Psikoterapi
TEDAVİ YÖNTEMLERİ
◼ Hastalığın tedavisinde hekimle olan iş birliği ve aile yakınlarının tedavi sürecindeki destekleri oldukça önemlidir. Atakların ciddi bir bölümünde hasta ne hissettiğini, yaşadığını ve kendisinde ne tür değişikliklerin meydana geldiğini fark edemeyebilir. Bipolar bozukluğa sahip bir hasta, ileri seviyelere kadar kendi durumundaki değişikliklerin farkında olmaz.
◼ Depresif dönemde hasta uyku problemleri yaşar; mutsuzluktan ve yaşamdan keyif alamamaktan şikayet eder. Karma dönem ise depresif ve manik dönemin özelliklerinin bir arada yaşandığı süreçtir. Hasta, neşeli bir ruh halindeyken kısa süre içinde nedensiz şekilde keyifsizleşebilir.
◼ Hastalar, depresif dönemdeyse antidepresanlarla duygu - durum düzenleyici ilaç tedavisi yapılır. Manik dönemlerinde psikotik belirtiler de bulunuyorsa antipsikotik ilaçlardan yararlanılabilir.
◼ Kişi, atakların yaşandığı süreç dışında normal hayatına devam edebilir. Tedavi süreci atakların oluşmasını engellemeyi amaçlar.
Psikoloji Sözlüğü