En sık karşılaşılan fobi çeşitleri
İnsanların yaşamlarını zorlaştıran ve en çok karşılaşılan psikolojik rahatsızlıklardan biri de fobilerdir. Fobiler, bireyin günlük yaşamında aksamalara ve daha birçok sıkıntıya neden olur. Fobiler, genellikle toplum tarafından huy ve kişilik özelliği olarak görüldüğü için bireyler tedavi ve çözüm yolları aramaya oldukça geç başlar ya da yaşamlarını genellikle bu huyları ile birlikte sürdürürler. Günümüzde tanımlanmış birçok fobi türü vardır. İşte en sık karşılaşılan fobi türleri...
Giriş Tarihi: 08.10.2022
16:54
Güncelleme Tarihi: 09.10.2022
11:14
🔴 Bireyin tehlikeli olarak algıladığı veya hayatını tehdit ettiğini düşündüğü durum ve olaylardan kaçınmaması, kaçındığı halde duygusal olarak bir türlü rahatlayamaması, korkunun bireyin kontrolünden çıkması manasına gelir. Bireyin rahatlayamaması sonucunda korku ve kaygı gittikçe artar.
🔴 Ortaya çıkan anksiyete insanların günlük yaşamını olumsuz olarak etkiler. Bu durum, bireyin kendi isteğinin dışında işleyen bir mekanizmadır. Bu duruma gelindiğinde, bireyin kendisini koruma mekanizması ya da bireyin ön uyarı mekanizması şeklinde tanımladığımız korku, fobiye dönüşür.
(X) Yenilikten kaçınma: Neofobi
🔴 Fobiler toplumda bir sağlık sorunu olarak değil, bir karakter özelliği veya huy olarak algılanır. Bundan dolayı tedavi amacıyla sağlık kuruluşlarına başvuran kişi sayısı oldukça azdır. Fakat fobiler, insanların yaşam kalitesini ciddi manada düşürebilir.
🔴 Fobi rahatsızlığına sahip kişiler, korkularından dolayı sosyal hayattan giderek izole olabilirler. Bu sebeple fobileriniz için zaman kaybetmeden bir ruh sağlığı uzmanına başvurarak en kısa sürede sorununuzu çözümlemeye yönelik adım atmalısınız.
(X) Doğan Cüceloğlunun İletişim Donanımları adlı eserinden 20 alıntı
Fobi belirtileri nelerdir?
🔴 Kişinin karşısında korkuya kapıldığı bir olay ve durumla karşılaşması sonucunda çoğunlukla kaygı belirtilerine rastlanır. Panik atak durumunda görülen semptomların büyük bir çoğunluğu fobi durumunda da görülür.
➡ En sık karşılaşılan fobi belirtileri:
🔴 Mide bulantısı, bilinç kaybı, hızlı tansiyon düşmesi, kalp çarpıntısı, yüz kızarması, yüzde kaşınma veya yanma hissi, titreme, soğuk terleme, bulanık görme, nefes darlığı, ağız kuruluğu, bayılma, bunalım, sinir krizi, şoka girme ve bayılma dır. Bu semptomların görülmesi halinde zaman kaybetmeden bir uzmandan destek alamak gerekir.
(X) En sık karşılaşılan 10 kişilik bozukluğu
🔴 Fobilerin nedenleri farklılık gösterebilir. Çocukluk döneminde başlayan basit düzeydeki fobilerde beklenmedik, rahatsız edici olan bir deneyim veya durum fobiye neden olabilir. Kimi durumlarda ise fobiler öğrenilen davranışlar olarak oluşmakta, aynı evdeki bir başka bireyin fobisini hisseden çocuk aynı nesne ya da duruma karşı fobi oluşturabilir. Yapılan araştırmalara göre, kan fobisinin ve tıbbi işlemlere yönelik duyulan fobinin kalıtsal özellikleri de bulunur.
🔴 Fobi sahibi bireylerde fobi oluşumunda, beynin korkuyla ilişkili merkezlerinde değişik kimyasal değişiklikler meydana gelir. Erken erişkinlik döneminde görülen karmaşık fobilerin oluşumunda ise kalıtımsal özellikler ve yaşamda deneyimlenen olayların etkileri daha belirgindir. Agorafobi olarak isimlendirilen açık alan korkusu, genellikle panik nöbetleriyle ortaya çıkar. Diğer taraftan sosyal fobi ise korkulan durumla karşılaşıldığında bedensel belirtilerle ortaya çıkar.
(X) Anlaşmanın yolu: İletişim
En yaygın fobi çeşitleri nelerdir?
🔴 Fobiler özgül ve karmaşık fobiler olarak iki ana kategoriye ayrılabilir:
Özgül Fobiler:
Özgül, belirli özellikteki canlı ve cansız cisim, mekân veya eyleme karşı aşırı korku duyma halidir.
Karmaşık Fobiler :
Sosyal fobi ve agorafobide olduğu gibi kişinin korku ve kaygısı tek bir nesneye yönelik ortaya çıkmaz; birbirinden farklı birçok nesne ve duruma yönelik bir biçimde ortaya çıkar.
🔴 Fobiler çok geniş yelpazeye sahip korkular olarak da açıklanır. Çünkü bu korkuların çok fazla türü vardır. Bu türlerin çokluğu, oldukça ilginç fobileri de yanında getirir. Genel olarak en sık karşılaşılan fobi türleri ise şu şekilde sıralanabilir:
↪ Sosyal Fobi: Bireyin belirli sosyal durumlarda aşırılı kaygılı olması durumudur. Sosyal fobi; toplantılar, konferanslar gibi kişinin kendisini yalnız ve yabancı hissedebileceği mekanlarda ve topluluk önünde bir sunum yapmak gibi tüm dikkatlerin kendisi üstüne yöneleceğini düşündüğü durum veya eylemler sırasında oluşan aşırı kaygılı olma hali olarak tanımlanır. Sosyal fobisi olan kişinin temel düşüncesi, insanlar tarafından yanlış değerlendirilme ya da gülünç duruma düşme şeklindeki aslı olmayan varsayımlardır. Bundan dolayı birey, yeteneği olup başarılı olacağı birçok alandan kendisini soyutlamaya başlar. Sosyal fobi, genellikle ergenlik dönemi ile erken erişkinlik çağında ortaya çıkar.
(X) İslam düşüncesinde psikoloji ve psikoterapi