Arama

Beynin fikir üretirken yaşadığı süreç

Hayat boyunca birçok aktivite gerçekleştiriyoruz. Bazen sorgulamadan otomatik olarak davranışlar sergilesek de –yürümek, su içmek gibi- bazen de aklımızı kullanmak zorunda kalabiliyoruz. Birçok seçenek içerisinden bize uygun olanı bulmamız gerekebiliyor, öğrenme süresi boyunca beynimizde belli aktiviteleri harekete geçirebiliyoruz. İş, yaratıcılık gerektiren durumlara geldiğinde özellikle edebi metin oluştururken biraz daha fikir üretmemiz gerekebiliyor. Peki, tıp dünyasının en büyük sırrı olan beynimizde fikir üretirken neler oluyor?

  • 4
  • 18
Kısa ve Uzun Süreli Hafıza
Kısa ve Uzun Süreli Hafıza

Beyin üç çeşit hafıza tipinden oluşur: Çalışan bellek, kısa süreli bellek ve uzun süreli bellek. Bir öykü kurgulanırken kişinin kendi deneyimlerinden ya da eskiden okuduğu hikâyelerden yola çıkarak fikir oluşturması uzun süreli belleğin kullanıldığına örnektir. Yazma sırasındaysa zaman, mekan ve karakterlere ait tüm unsurların aktif olarak kullanılması için de kısa süreli veya çalışan bellek kullanılır.

Beyin her çeşit hafıza türünü uyum içerisinde yönetir. Bir konuya ya da bir olaya yeterince önem verilmediğinde veya yeterince beyin hücresi tutulumu gerçekleşmedikçe anılar uzun süreli hafızada yerini alamaz, unutulurlar. Anıları yazmak veya onlar hakkında konuşmak beynin onlara anlam vermesine yardımcı olur.

  • 6
  • 18
Motor Beceriler
Motor Beceriler

Beyin, tüm vücudunuzun ve istemli kaslarınızın, hareket etme, nesneleri taşıma gibi yetilerini koordine eder. Bu, yazmanızı sağlayan motor becerilerin uyumlu çalışmasını sağlar. Motor beceriler, aynı zamanda yürümek ve egzersiz yapmak için de olmazsa olmazdır; oksijeni vücutta tutma ve beyne kan akışını sağlamada önemli bir rol üstlenir.

Eğer iyi klavye kullananlardansanız, yani motor becerileriniz bu alanda gelişmişse, bu yaratıcılığınızı tetikleyebilir. Çünkü hızla akan düşüncelerinizi kolayca yazıya dökebilir, yaratma sürecinizi bölmeden ilerleyebilirsiniz.

  • 8
  • 18
Dil Becerisi
Dil Becerisi

Dil, beynin bilişsel sürecinin bir neticesidir. Dil yeteneği ise yazma eyleminin en büyük parçasını meydana getirir. Beynin dil edinimi için kullandığı etmenler, sesleri kelimelere çevirmeyi ve sözlü veriler oluşturmayı sağlar. Araştırmalara göre, yazarların düzenli olarak yazmayan insanlara nazaran dil edinimi becerisi daha da gelişmiştir. Dil kullanımını geliştirmek için okumak veya kelime oyunları oynamak en etkili yöntemlerden sayılabilir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN