Filtreli Güzellik Hastalığı: Snapchat dismorfofobi
Günümüz dünyasında sosyal medya, hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. İnsanlar, sosyal medya uygulamalarının kullanıma sunduğu filtreler ile kendilerini olduklarından daha güzel, alımlı ve estetik gösteriyor, filtresiz doğal hallerini ise çirkin buluyorlar. Bu durum insanların bedensel algılarında bozukluğa yani dismorfofobiye sebebiyet vererek kendilerini mutsuz ve değersiz hissetmelerine neden oluyor.
Giriş Tarihi: 22.08.2023
11:02
Güncelleme Tarihi: 23.08.2023
15:47
🔸 Sosyal medya kullanımının oldukça yüksek olduğu günümüzde Snapchat, Instagram gibi uygulamaların kullanıma sürdüğü filtreler, gençler başta olmak üzere toplumun her kesiminden insan tarafından sıkça kullanılıyor. Fakat fotoğrafları güzelleştiren filtreler uzmanları endişelendiriyor.
🔸 Bu gerçek, gençler arasında Snapchat dismorfofobisi veya Snapchat şekil algısı bozukluğu olarak biliniyor . İnsanlar, filtrelere bağımlı hale gelerek kendilerine yabancılaşıyorlar.
🔸 Dismorfofobi bozukluğu veya diğer adıyla beden algısı bozukluğu, kişilerin vücutlarında bir kusur bulunmaması ya da küçük kusurlar bulunması durumlarında kendilerini çirkin olarak algılamasıdır. Bu kusurlarını kafalarında büyüterek takıntı haline getirip sürekli bununla uğraşmalarına ve bu kusurları düşünmelerine neden olur.
🔸 Bu rahatsızlığa sahip olan kişilerin algıları sürekli dışarıdan nasıl göründüklerine odaklıdır. Bu durum öyle bir hal alır ki sosyal hayatlarını ve ilişkilerini olumsuz etkiler.
Zihnimizin bize oynadığı oyun: Varsayımlarımız
🔸 Bu hastalık toplumda genellikle 100 kişiden 2'sinde görülür. Günümüz dünyasında toplumsal güzellik standartları dayatılan kadınlarda bu rahatsızlık erkeklere oranla daha sık görülür.
🔸 Ergenlik ve genç yetişkinlik dönemlerinde bu rahatsızlığa daha fazla rastlanır. Bu bozukluğa sahip kişiler genellikle psikolojik yardımdan önce plastik cerrah, dermatolog ve diş doktorlarına başvururlar.
🔸 Bu rahatsızlığa sahip kişiler genellikle utanç, reddedilme korkusu, düşük benlik saygısı ve değersizlik gibi hisler içindedirler. Günlük hayatta, arkadaşlarıyla sohbet ederken kafalarının içinde hep bu duygular onlara eşlik eder.
🔸 İnsanlar, onlara normal olduğunu söyleseler de onlar, çirkin olduklarına ya da vücutlarında beğenmedikleri noktanın çok kötü göründüğüne dair inançlarını sürdürürler.
Dismorfiyanın çevresel nedenleri
▶ Ergenlik dönemindeki hormonal değişiklikler.
▶ Yalnızlık, sevgi ve temas eksikliği.
▶ Çocukluk döneminde yaşanan travmalar.
▶ Çocukken akran zorbalığına maruz kalmak.
▶ Toplumdaki güzellik ve kabul görme parametrelerinin hastalıklı olması.
Truman show sendromu nedir?