Arama

Filtreli Güzellik Hastalığı: Snapchat dismorfofobi

Günümüz dünyasında sosyal medya, hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. İnsanlar, sosyal medya uygulamalarının kullanıma sunduğu filtreler ile kendilerini olduklarından daha güzel, alımlı ve estetik gösteriyor, filtresiz doğal hallerini ise çirkin buluyorlar. Bu durum insanların bedensel algılarında bozukluğa yani dismorfofobiye sebebiyet vererek kendilerini mutsuz ve değersiz hissetmelerine neden oluyor.

🔸 Bu hastalık toplumda genellikle 100 kişiden 2'sinde görülür. Günümüz dünyasında toplumsal güzellik standartları dayatılan kadınlarda bu rahatsızlık erkeklere oranla daha sık görülür.

🔸 Ergenlik ve genç yetişkinlik dönemlerinde bu rahatsızlığa daha fazla rastlanır. Bu bozukluğa sahip kişiler genellikle psikolojik yardımdan önce plastik cerrah, dermatolog ve diş doktorlarına başvururlar.

🔸 Bu rahatsızlığa sahip kişiler genellikle utanç, reddedilme korkusu, düşük benlik saygısı ve değersizlik gibi hisler içindedirler. Günlük hayatta, arkadaşlarıyla sohbet ederken kafalarının içinde hep bu duygular onlara eşlik eder.

🔸 İnsanlar, onlara normal olduğunu söyleseler de onlar, çirkin olduklarına ya da vücutlarında beğenmedikleri noktanın çok kötü göründüğüne dair inançlarını sürdürürler.

Dismorfiyanın çevresel nedenleri

▶ Ergenlik dönemindeki hormonal değişiklikler.

▶ Yalnızlık, sevgi ve temas eksikliği.

Çocukluk döneminde yaşanan travmalar.

▶ Çocukken akran zorbalığına maruz kalmak.

▶ Toplumdaki güzellik ve kabul görme parametrelerinin hastalıklı olması.

Truman show sendromu nedir?

Hastalığın belirtileri:

▶ Kişi, kendisini çirkin ve kusurlu olarak algılar.

Bedeninde kusurlu olduğu yeri örtmek, düzeltmek için büyük çaba içinde olur.

(Estetik ameliyatlar gibi.)

▶ Bedeninde rahatsız olduğu yerler hakkında başkalarından onay alma eğilimindedir.

('Burnum sence büyük mü?' gibi cümleler yoluyla.)

Sağlıksız diyet yapmak , makyaj malzemelerine ve kıyafetlere ciddi harcamalar yapmak, sürekli kendini başkalarıyla kıyaslamak, tüm bu çabaya rağmen bir türlü güzel hissedememek gibi belirtiler olabilir.

▶ Kişi, dış görüntüsü ile ilgili takıntıları nedeniyle giderek özgüvenini ve özsaygısını kaybetmeye başlar.

  • 10
  • 10

Tedavi yöntemleri:

🔸 Bilişsel davranışçı terapi kapsamında bilişsel yeniden yapılandırma ile hastaların bedenlerine dair yanlış inançlarının ve takıntılı eylemlerinin düzeltilmesi amaçlanır. Terapiler genellikle haftalık görüşmeler şeklinde gerçekleşir.

🔸 Bu tür hastalarda antidepresan ilaç tedavisi de uygulanabilir. İleri düzeydeki vakalarda ilaç ve psikoterapi tedavisinin birlikte uygulanmasının, tedavi yöntemlerinden birisinin tek başına uygulanmasından çok daha faydalı olduğu su götürmez bir gerçektir.

En sık karşılaşılan fobi çeşitleri

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN