Arama

Güzel bir haslet: Tevazu

Güzel bir ahlaki nitelik olan tevazu, kişinin Allah (CC) karşısında acziyetinin farkında olarak konumu ne olursa olsun, insanlar arasında buna uygun davranmasıdır. Tevazu, insanı kibirden uzaklaştırarak kalplerin katılaşmasını önler. Kişiyi daha iyi bir insan olmaya yöneltir. Sizin için tevazunun insana kazandırdıklarını derledik.

🔸 Tevazu sahibi olmak elbette "her şeyi hoş görmek demek" değildir. Mütevazı insan, haklarını korumalıdır. Haksızlık karşısında durmalı, düşüncelerini söylemelidir. Çünkü haksızlık karşısında susan, dilsiz şeytandır.

🔸 İnsan, kendi hakkını savunmadığında, sessiz kaldığında kendine zulmetmiş olur. Bu da hem insani hem de dini açıdan uygun değildir.

İslam düşüncesinde psikoloji ve psikoterapi

🔸 Tevazu sahibi insan, etrafındakilerin övgülerine kapılmaz. Çünkü görünenin değiştirilebileceğini bilir. Övgünün, yalnızca Allah (CC) tarafından yüceltileceğinin farkında olup ona göre davranır. Övgüyü Allah'tan (CC) bekler.

🔸 İnsan ölümüyle birlikte toprağa gidecektir. Bunun idrakına vardığımızda başka insanları hor göremeyiz. Hepimiz aynı hamurdanız. Üzüntümüz, hırslarımız, öfkemiz ve sevincimiz aynı.

🔸 Mütevazı olmak için insanın sürekli kendi nefsini sorguluyor olması, beni ben yapanın biz olduğunu, kişinin ancak ötekiyle tanımlanabildiğini idrak etmesi gerekir.

"Yeryüzünde böbürlenerek yürüme. Çünkü sen yeri asla yaramazsın, boyca da dağlara asla erişemezsin."

(İsra Suresi 37. Ayet)

İsra Suresi 37. Ayet Tefsiri:

Kibirden nefret eden Resûlullah, bütün müslümanlar karşısında mütevazi olmayı değişmez bir davranış kuralı olarak özenle korumuş; müslümanların kendisini "Anam babam sana feda olsun yâ Resûlellah!" diyecek kadar çok sevmelerinde de alçak gönüllülüğünün büyük bir rolü olmuştur. Bu sebeple İslâm ahlâk geleneğinde tevazu bir peygamber sıfatı olarak değerlendirilir.

Tefsirin devamı için tıklayınız.

Estetik bir ölçü olarak sünnet

Tevazu ile ilgili ayetler

🔸 "Rahmân'ın kulları, yeryüzünde vakar ve tevazu ile yürüyen kimselerdir. Cahiller onlara laf attıkları zaman, "selâm!" der, (geçer)ler."

(Furkan Suresi 63. Ayet)

Furkan Suresi, 63. Ayet Tefsiri:

Âyette müminlerin, kendilerine sözlü sataşmada bulunanlara, "selâm" diyerek, yani esenlik dileğiyle karşılık verdikleri bildirilmekte; bu suretle bir bakıma putperest Araplar'ın ortak zihniyetini ifade eden Câhiliye ile müminlerin ortak zihniyetini ifade eden İslâm'ın karşıt kavramlar olduğu ima edilmektedir.

Tefsirin devamı için tıklayınız.

🔸 "Ey iman edenler! Sizden kim dininden dönerse, (bilin ki) Allah onların yerine öyle bir topluluk getirir ki, Allah onları sever, onlar da Allah'ı severler. Onlar müminlere karşı alçak gönüllü, kâfirlere karşı onurludurlar..."

(Mâide Suresi 54. Ayet)

Mâide Suresi 54. Ayet Tefsiri:

Allah'ın sevgisine mazhar olan kimseler, O'nun yardımına, dolayısıyla başarıya ve kurtuluşa namzettirler. Çalışma, ilerleme ve başarma hususunda Allah'ın yardımı daima onlarla beraberdir.

Tefsirin devamı için tıklayınız.

🔸 "Ey insanlar! Şüphe yok ki, biz sizi bir erkek ve bir dişiden yarattık ve birbirinizi tanımanız için sizi boylara ve kabilelere ayırdık. Allah katında en değerli olanınız, O'na karşı gelmekten en çok sakınanınızdır."

(Hucurât Suresi 13. Ayet)

Hucurât Suresi 13. Ayet Tefsiri:

Âyet farklı yaratılmanın "kimlik edinme ve bu kimlikle tanınma, tanışma" fonksiyon ve hikmetini onaylıyor; ancak farklı sosyal ve etnik gruplara mensup olmanın üstünlük vesilesi olarak kullanılmasını reddediyor.

Tefsirin devamı için tıklayınız.

🔸 İnsan hayatın anlamına ulaşmakla yükümlü bir varlıktır. Bu yüzden farkında olsa da olmasa da bir anlam arayışı içindedir. Yaptığı ve yapmadığı her davranış bu arayışa hizmet eder. Kemal Sayar:

"İnsan hayatın içindeki şiiri fark etmek mecburiyetindedir." sözleriyle bu durumu anlatır.

🔸 İnsan nefsinin sesinden uzaklaştığında çevresindekilerin sesini duyar ve ayakları daha yere basar hâle gelir.

Kur'an ahlakı nedir?

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN