Arama

Hayati farkındalığımız: Algı

Algı olmadan düşünce, düşünce olmadan iletişim olmaz. Dış dünyayı algılamamızın anahtarı olan algıyı birçok unsur etkiler. Algı çalışmaları psikofiziksel ve fizyolojik yaklaşımlar ile incelenir. Peki algı nedir, algılama süreçleri ve algıda farklılaşma nedenleri nelerdir?

Sesli dinlemek için tıklayınız.
  • 3
  • 9
Algının farklılaşmasının nedenleri
Algının farklılaşmasının nedenleri

Algının farklılaşma nedenleri üzerinde fizyolojik nedenler, kişisel özgeçmiş, kültürel değerler ve günlük duygu durumumuz etkilidir.

Fizyolojik nedenler: Gözümüzün görebilmesi, kulağımızın görebilmesi ve beynimizin çalışması gibi.
Özgeçmiş: Yaşadığımız tecrübelerin, yaşantıların algılarımızı etkileyecek derecede iz bırakmış olmasıdır.
Kültürel değerler: Kültürel birikimimiz ve yargılarımız yorumlarımızı etkiler.
Günlük duygu durumlarımız, çevresel faktörlerde anlık tepkilerimizde ve algılarımızda etkilidir.

(X) En sık karşılaşılan 10 kişilik bozukluğu

Algı çalışmalarına göre algı psikofiziksel ve fizyolojik yaklaşım olarak iki başlık altında incelenebilir.

🔴 Psikofiziksel yaklaşım, uyaranlar ve tepki arasındaki ilişkiyi ölçer.

🔴 Fizyolojik yaklaşım, iki tür ilişkiyi ölçer. Uyaranla fizyolojik tepkiler arasındaki ilişki ve fizyolojik tepkilerle davranışsal tepkiler arasındaki ilişkileri ölçer.

🔴 Psikofiziksel ve fizyolojik yaklaşımların her biri algısal sürecin değişik yönleri hakkında bilgi sağlar. Bu yüzden algıyı anlamak için, her iki yaklaşımla inceleme yapmak gerekir.

(X) Çocuklarda dijital bağımlılık

  • 5
  • 9
Nesneleri ve kelimeleri algılamak
Nesneleri ve kelimeleri algılamak

Nesneleri Algılamak

- Nesneleri ve özeliklerini dokunarak anlama yeteneğine etkin dokunma denir. Etkin dokunma bir kişinin bir nesneyi elleri ve parmaklarıyla aktif olarak incelediği dokunmadır.

Sözcükleri cümle içinde algılamak

- Kelimelerin cümle içinde olmasının insanları ne şekilde etkilediğinin bir örneği, cümle içine sunulan kelimelerin eksik yazılsalar bile okunabiliyor olmasıdır. Harflerin yarısı verilmediği halde cümleyi anlayabilmek, kullandığımız dilde kelimelerin cümle içinde nasıl bir araya geldiğine hakim olmamızla ilgilidir.

(X) İnsanı yiyip biren his: Kıskançlık

  • 6
  • 9
Hareketi algılamak
Hareketi algılamak

Algı olmadan düşünce, düşünce olmadan da iletişim sağlamak mümkün değildir. İnsanların duygularını isteklerini ve düşüncelerini anlatmakta ve aktarmak için kullandığı iletişim düşüncenin ürünüdür.

Hareket algısı

- Görüş açımıza giren nesnenin hareketini algılarız. Bir nesnenin fiili hareketine gerçek hareket denirken gerçekte olmayan hareketin algılanmasına yanılsamalı hareket olarak adlandırılır. En popüler ve en iyi incelenmiş yanılsamalı hareket türü görünürde harekettir.

(X) Aranılan değil var olan his: Mutluluk

  • 7
  • 9
Algı Bozuklukları
Algı Bozuklukları

🔴 Yanılsama, (illüzyon): Uyaranın yanlış algılanıp yorumlanmasıdır. Gece aniden uyandığımızda karanlıktan dolayı odada birisinin bulunduğunu düşünmemiz ya da duvardaki izleri böceğe benzetmemiz bu duruma örnek verilebilir.

🔴 Varsanı, (halüsinasyon): Bir uyaran olmadığı halde algılama oluşumudur. Sıklıkla işitme ve görme halüsinasyonlarına rastlanır. Varsanı olması kişide ciddi ve hemen müdahale edilmesi gereken bir sorun olduğunu gösterir.

🔴 Deralizasyon, çevrenin değişmiş biçimde algılanmasıyken depersonalizasyon bireyin kendisini, bedenin tümünü veya bir parçasını değişmiş, kendisinden kopuk algılamasıdır. Genellikle ağır ruhsal hastalıklara eşlik edip yaşayan kişiye büyük sıkıntı verir.

(X) Ebeveynlere rehber niteliğinde alıntılar

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN