Arama

İnsana ait becerilerden 'Etkili Dinleme'

İnsan bilgi ve becerilerle donatılmış üstün bir varlıktır. İletişim yönüyle de yaratılan tüm varlıklardan ayırt edilmiştir. Konuşmak, kendini ifade etmek temel ihtiyaçlarımız arasında sayılabilir. Çünkü insan kendini ifade edebildiği sürece bulunduğu yerde varlığını gösterir. Dinleme de insana ait becerilerin içerisinde yer alır. İletişimin yaklaşık yüzde doksanını sözel olarak gerçekleştiriyoruz. Ancak her söyleneni dinliyor muyuz? Etkileyici konuşmak kadar dinlemenin de kendine ait incelikleri var. Etkili dinleme nasıl olmalı? Sizin için derledik.

  • 4
  • 8
DİNLEMENİN DE ÇEŞİTLERİ VAR
DİNLEMENİN DE ÇEŞİTLERİ VAR

Tuzak Kurucu Dinleyici
Bu tür dinleyiciler hiç seslerini çıkarmadan dinlerler, çünkü bunlar dinledikleri bilgiden yararlanarak karşıdakini zor duruma bırakacak fırsatlar yakalamaya çalışırlar. Hatalarını bulmak, açık aramak, eksikliklerini ortaya çıkarmak için dinlerler.

Yüzeysel Dinleyici
Konuşanın kullandığı kelimelerin yüzeyinde kalır ve asıl altta yatan anlama ulaşamazlar. Kelimelerin manasını o zannederler. Zahiri manayı ciddiye alırlar

Aktif Dinleyici
Bir kimseyle konuşurken, onun demek istediğiyle bizim anladığımızın aynı olup olmadığını dinlemeye " geri-iletim" adı verilir. Geri iletim kullanarak dinlemenin, anlamaya büyük katkısı vardır. Aktif dinlemenin en belirgin özelliği, bilinçli bir şekilde ve sürekli olarak geri iletim kullanılmasıdır. Aktif dinlemede dinleyen konuşanın dinlediklerini açarak geri verir ve böylece konuşan dinleyenin ne anladığını öğrenir. Bireylerin iç dünyalarına kapanıp kendi anlamları içine gömülmeleri önlenmiş olur.

  • 5
  • 8
DİNLEMEYE ENGEL OLAN SEBEPLER
DİNLEMEYE ENGEL OLAN SEBEPLER

- Gürültü
- Dikkat dağınıklığı
- Dinlemekten çok konuşmaya önem vermek Abraham Licoln, "Birisiyle ilişkimde bir sonuç almaya hazırlanıyorsam, zamanımın üçte birini kendi söyleyeceklerimi, üçte ikisini onun söyleyeceklerini düşünerek geçiririm." diyerek dinleme ve konuşma arasındaki zamanı doğru oranlamıştır.
- Sürekli bir insanı dinlemeye yoğunlaşmak oldukça zordur.
- Dinlemenin önündeki herhalde en aşılmaz engel, insanın kendisiyle meşgul olmasıdır. Hem televizyon izleyip, hem de konuşmaya çalışmak ya da gazete okurken bir şeyler söylemeye çalışmak gibi.
- Önyargı

  • 6
  • 8
ETKİN DİNLEMENİN FAYDALARI
ETKİN DİNLEMENİN FAYDALARI

-Açık ve dürüst iletişime yardımcı olur.
-Karşınızdakinin konuşma yeteneğini artar.
-Karşınızdakinin, kendine güveni artar.
-Olumsuz duyguları tartışma fırsatı verir.
-Kendisi dinlenen kişi, diğer kişileri ve sizi dinlemeyi öğrenir.
-Karşınızdaki söylemek istediklerini konuşarak anlatmayı öğrenir.
-Karşınızdaki temel sorununu kendi fark eder.
-Karşınızdaki, anlaşıldım duygusunu yaşar.
-Karşınızdaki size karşı olumlu duygular besler.

  • 7
  • 8
ETKİLİ DİNLEMEK İÇİN PRATİK YÖNTEMLER
ETKİLİ DİNLEMEK İÇİN PRATİK YÖNTEMLER

- Konsantre olma gücünüzü geliştirin.
- İlgi alanlarınızı genişletin.
- Konuşmakta olan kişiyle göz teması kurun.
- Konuştuğunuz insanın ihtiyacını saptayabildiğinizde, söylediklerini uygun bir temele oturtabilir ve daha iyi anlayabilirsiniz.
- Karşınızdaki kişiye her şeyinizle odaklanın. Aynı fikirdeyseniz başınızı sallayın. Bir öykü anlatırsa gülümseyin. Karşılıksız bırakmayın. Onunla birlikte güç sarf edin. O sırada zamanınız yoksa, konuşmayı başka bir zamana erteleyin.
- Konuşmakta olan kişiye doğru eğilin.
- Açıklayıcı sorular sorun.
- Konuşmacının sözünü kesmeyin.
- Etkin dinlemenin tekniklerinden birisi, belli aralıklarla diğer insanın söylediklerini özetlemektir. Konuşmacı bir konuyu bitirdiğinde, diğer konuya geçmeden önce onun fikirlerini ve belli başlı noktaları başka sözlerle açıklayarak, doğru mesajı alıp almadığınızı yoklayın.

  • 8
  • 8
ETKİLİ DİNLEMEK İÇİN PRATİK YÖNTEMLER
ETKİLİ DİNLEMEK İÇİN PRATİK YÖNTEMLER

- Konuşmacının bahsettiği konunun dışına çıkmayın. Yeni bir konuya geçmek için ne kadar sabırsızlansanız da konuşan söyleyeceklerini tamamlamadan siz konuyu değiştirmeyin.
- Kendi söylemek istediğinizi ifade ederken konuşmacının sözcüklerini kullanın.
- İnsanların çoğu belli insanlara ve durumlara tepki göstermelerine neden olan duygusal yükler taşırlar. Başka birini dinlerken hassaslaşıyorsanız duygularınızı gözden geçirin; özellikle tepkiniz durumun gerektirdiğinden daha güçlüyse. Öfkenizi masum bir insandan çıkarmaya kalkışmayın.
- Yargınızı askıya alın. Başkalarıyla konuşurken bir karara varmadan önce hikayeyi sonuna kadar dinleyin. Eğer bu sabrı gösteremezseniz, konuşmaların asil amacını gözden kaçırabilirsiniz.
- Konuşmacının tavırlarına takılıp kalmayın.
- Vücut diline dikkat edin.
- Asla kavgaya dönüştürmeyin.

(Derlenmiştir.)

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN