Arama

İnsanı yiyip bitiren his "kıskançlık"

İnsan zaman zaman farklı haller ve duygular içinde yaşar. Bu duygulardan biri de kıskançlıktır. Hayatımızı etkileyen, ilişkilerimize zarar veren olumsuz tutumların başında yer alan kıskançlık, hem bu duyguyu yaşayan kişinin hayatına olumsuzluk katar hem de karşı tarafın yaşamını etkiler. Peki, insan neden kıskançlık duyar, kıskançlıktan kurtulmak mümkün müdür?

  • 4
  • 16
KISKANÇLIK KARŞIMIZA NE OLARAK ÇIKAR?
KISKANÇLIK KARŞIMIZA NE OLARAK ÇIKAR?

♦️ Kıskanan insan, bir nevi konfor alanına çekilir. Çünkü ortada sadece eleştiri vardır ve kıskandığı durumu kendine uyarlamak külfetli gelir. Bu sebeple sadece konuşmak ve eleştirip kötü düşüncelerle dolmak tercih edilir.

Kıskançlık, olay karşısında uğraşmak istememenin bir bahanesidir.

♦️ İmrenmek veya gıpta etmek ne kadar kıskançlık gibi gözükse de aslında en masum duygulardan biridir. Hatta kıskançlık boyutuna ulaşmadığı zaman psikologlar tarafından sağlıklı bir düşünce yapısı olarak kabul edilir. Karşı tarafın sahip olduğunu kötülemeden, olayın güzelliğini kabullenerek, bireyin o durumu kendisinde de isteme halidir.

Olumsuz bir düşünce içermediği sürece kişiye ve etrafa bir zararı yoktur.

♦️ Haset etmek ise tehlikeli bir kıskançlık alt durumudur. Hissedilen duygu direkt karşı tarafı hedef alır. Amaç kişiyi yıkmaktır, "Onda neden var? Bende yoksa onda da olmasın." şeklinde karşımıza çıkar.

♦️ İnsanın kendi duygularını her zaman kontrol altında tutmasının mümkün olmadığını belirten Bayraktar, kıskanmanın aslında olağan olduğunu fakat dengeli olmak gerektiğini söyler. Düşüncelerimiz beslendikçe çoğalır, sonrasında takıntı durumuna gelerek sağlıksız bir hal alır.

Kıskançlık ve haset yıpratır

  • 6
  • 16
KISKANÇLIĞIN FARKLI HALLERİ NELERDİR?
KISKANÇLIĞIN FARKLI HALLERİ NELERDİR?

📍 Kıskançlık, kardeş kıskançlığı olarak da karşımıza çıkar. Anneyi veya babayı paylaşmak her çocuk için zor bir süreçtir. Bir kardeşi olacağını öğrenen çocuk, alıştığı düzenin bozulacağına, ona karşı gösterilen sevgi ve ilginin azalacağına inanır ve kıskançlık gösterir. Bu durumla karşılaşmamak için ailelere belli başlı görevler düşer.

  1. Ebeveynler kardeşler arasında kıyaslama yapmaktan kaçınmalıdır. Takım oyuncuları gibi iki tarafa da eşit davranmalıdır. Buradaki amaç, kardeşler arasında takım ilişkisi kurmaktır.
  2. Kardeş ilişkilerini güçlendirici şeyler yapılmalıdır. Örneğin; yeni doğan bebeğe gösterilen ilgi, ablaya, abiye de gösterilmelidir.
  3. Ve en önemlisi, bir problem yaşandığı zaman durum çok büyük olmadığı sürece kardeşlere karışılmamalıdır.

Çocuklarda kıskançlık ve kardeş rekabetinin yararları

♦️ Duygusal ilişkilerin bir parçası olan kıskançlık eşler arasında da sorun teşkil eder. Hayatında bulunduğu kişinin tek olması gerektiğini düşünen birey, bunun aksini hissettiği zamanlarda karşı tarafın sevgisinde azalma olduğu kanısına varır.

♦️ Bunun önüne geçmek için kişinin kendini sorgulaması gerekir.

"Tek ve biricik olmak ne kadar olasılıklı, kişi ilişkilerde ne kadar akılcı düşünceleri benimsemiş?"

  • 8
  • 16
KISKANÇLIĞI HANGİ ETKENLER TETİKLER?
KISKANÇLIĞI HANGİ ETKENLER TETİKLER?

📍 Önceki yaşantısında aldatılma, ayrılık gibi güven kırıcı olaylar yaşayan bireylerin kaybetme korkusu daha fazla olacağı için sağlıksız boyuta ulaşan kıskançlıklar hissedebilir.

📍 Toplum ve çevre şartları da kıskançlık duygusunu tetikler. Örneğin; yeni evlenen çiftlerin çeyizlerini gelen misafirlere göstermeleri… Aslında arka planına bakıldığında kıskançlığı tetikleyecek, buna sebebiyet verecek bir davranıştır.

Evlilikte Kıskançlık

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN