Arama

İnsanların en iyi duygusal silahı: Psikolojik işkence

Psikolojide sayamayacağımız kadar çok teknik mevcut. Bu tekniklerden en kötüsü ise psikolojik işkence teknikleri. Bu taktiklerin bir kısmı kasıtlı olarak yapıldığı gibi büyük bir kısmı ise farkında olarak yaptıklarımız. Oysa bizim en önemli örneğimiz olan Resulullah (SAV) insanlara karşı çokça merhametli idi.

  • 4
  • 9
KAYBETME KORKUSU YARATMA
KAYBETME KORKUSU YARATMA

❗️ Bu çok süründüren bir işkence tekniğidir. Gitme korkusunu yaşatmak… Hatta çoğu zaman kıskandırmak.

"E o zaman ben başkasının annesi olayım." ♦️

"Ben öleyim o zaman, Allah canımı alsın." ♦️

❗️ Bu tür insanlar sizin herhangi bir durumdan keyif almanız halinde kıskançlığın devreye girmesiyle size müdahale etmek isterler. Çünkü ilgi odağı olmaya o kadar isteklidirler ki, sizin onsuz eğlenebilmenize katlanamazlar.

"Ne kadar iyi anlaşıyorsunuz, ben gideyim siz takılın madem." ♦️

"Sen keyfine bak ben çıkıyorum, daha da mutlu olursun zaten." ♦️

  • 5
  • 9
DIŞLAMA-DIŞLANMA
DIŞLAMA-DIŞLANMA

❗️ Bu ağır bir silahtır. İnsanları dışlamak onlarda kalıcı zararlar bırakır. Özellikle gençlerde intihara kadar giden sonuçlar doğurabilmektedir. Bununla başa çıkabilmek için koşarak dahil olacağınız başka bir grup ararsınız.

"Sen oraya uygun musun?" ♦️

"Tıp senin neyine, sen hukuk yaz." ♦️

"Bu niye bizimle geliyor ki? Orada sıkılır, anlamaz." ♦️

❕ En çok dışlananlar, ruhlarına sinen bu duyguyu başkalarına da uygular. O da başkalarını dışlar. Unutmayın kötülük bulaşıcıdır.

Bir gruba dahil olmak için her şeyi yapanlar var. Onlar gibi giyinmek, onlar gibi konuşmak... Dışlanma ve psikolojik şiddet en bariz çocuklarda oluşuyor ve buna aile dikkat etmezse ömür boyu kalacak hasarlar ortaya çıkabiliyor. Ailelerin bu konuda uyanık olup çocuklarını ve onların çevrelerini gözlemeleri çok önemli.

  • 6
  • 9
KISKANÇLIK
KISKANÇLIK

"Ben sana güveniyorum, başkalarına güvenmiyorum. Yoksa kıskanmakla ne alakası var." ♦️

❕ Genelde kıskançlık yapan insanların karşı tarafı manipüle etmek için kurduğu bu cümle aslında kıskançlığın tam kendisi, çıkış noktasıdır.

❕ Giyim kuşam meselesinde karşınızdaki insana fikir bildirmek normal karşılanabilir. Eğer kişinin giydiği şey, ona bir zarar getirecekse bu konuda uyarmak problem teşkil etmez. Örneğin kış günü ince giyinen kişi uyarılabilir. Fakar karşı taraf giyinmekte ısrarcıysa kişinin söz hakkı bitmiş demektir.

Kıskançlık ve haset yıpratır

  • 7
  • 9
KISKANÇLIK
KISKANÇLIK

❗️ İstediğini giyebilir, üşütüp hasta da olabilir. Bu onun hayatı onun kararı. Daha fazla ısrarcı davranıldığı zaman bu, "Sen akıl edemiyorsun, ben senin yerine düşündüm. Bu şekilde giyinme/yapma." gibi manalara döner.

❗️ Belki kişi bunu bilinçli olarak doğrudan yapmaz ama bu tavır karşıdaki insanın da bir yetişkin olduğunu unutmaya başladığını ve onun karakterini hiçe saydığını gösterir.

İnsanı yiyip bitiren his "kıskançlık"

❕ Bu tür durumlarda doğru olan davranış, karşı tarafı değiştirmek değil tanımaya çalışmaktır. Karşıdaki insanın sevdiği / sevmediği şeyleri, yaşam tarzını, alışkanlıklarını öğrenmeye başladığınızda; kontrol etmeye gerek kalmayacaktır.

İnsan, ancak yetersiz bir karakterle karşılaştığını hissettiği durumlarda karşısındakini yönetmeye çalışır. Böyle yaparak karşı tarafa olan saygıyı kaybetmiş olursunuz.

  • 8
  • 9
KONTROLCÜLER
KONTROLCÜLER

❗️ Kontrolcülük, hayatın belli bir noktasına kadar olmak zorunda. Olmadığı zaman, ipleri başkalarının ellerine bırakmaya mahkum, kendi sorumluluğunu alamayan birine dönüşürsünüz.

❗️ Ancak kimi insanlar kendi hayatlarının kontrolü dışında, çevresindeki herkesin hayatını kontrol etmeye meyillidir. Esasında çoğu zaman bunu yapan insanların geçmişinde, aile bireylerinden birinin onlara bu şekilde baskı uyguladığını görmek mümkündür.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN