İtaatkarlığın Psikolojisi: Milgram'ın Deneyi
Milgram Deneyi, sosyal psikolojinin en çarpıcı ve tartışmalı deneylerinden biridir. Yale Üniversitesi'nde 1961 yılında Stanley Milgram tarafından gerçekleştirilen bu deney, insanların otorite figürlerinin emirlerine nasıl itaat ettiklerini incelemek amacıyla yapıldı. Katılımcıların, ahlaki düşüncelerine rağmen otorite figürünün taleplerine uyma eğiliminin ölçümü amacıyla gerçekleştirilen bu deney, etik konuları ve insan davranışını anlamaya yönelik derin düşünceye yol açan önemli bir psikolojik deneydir.
Giriş Tarihi: 10.10.2023
15:07
Güncelleme Tarihi: 09.10.2024
09:06
✶ Öğretmen pozisyonundaki Denek, Araştırmacı (Otorite) tarafından kendisine söylenen 4 sözel yönerge sonunda da deneyi sonlandırmak isterse deney gerçekten durdurulur. Ancak Denek, Araştırmacı'nın otoritesine yenik düşüp elektro şoku vermeye devam ederse deney art arda 3 defa 450 volt şok* verilene dek devam edecektir.
Bir bilgi *450 voltluk şok bir insanı öldürmeye yetecek bir elektik şoku seviyesindedir.
✶ Stanley Milgram , deneyin sonuçlarını paylaştığında pek çok çarpıcı sonuç ortaya çıkmıştır. Deneklerin, elektro şokların uygulanmasından rahatsızlık duyduğu ve farklı seviyelerde stres yaşadıkları gözlemlenmiştir. Çeşitli derecelerde terleme, titreme, inleme ve tırnaklarını derilerine batırma gibi davranışlar sergilediği görülmüştür. Hatta bazı deneklerde gülme krizleri veya nöbetler görülmüştür.
✶ Toplam 40 denekten, 14' ü sinirli gülme belirtileri göstermiştir. Deney süresince, Denek pozisyonundaki Öğretmen kişilerinin istisnasız bir şekilde hepsinin, deneyi en az bir kez duraklatmış olduğu belirtilmiştir. Çoğu, deneyi yürüten otorite tarafından güvence altına alındıktan sonra devam etti. Bazıları ise katılım karşılığında aldıkları parayı iade etmeyi bile teklif etmiştir. Ancak hiçbiri, 300 volta kadar şok uygulamaktan çekinmedi ve çarpıcı bir biçimde, deneyin ilerleyen aşamalarında, Milgram birçok katılımcının deneyde yer almayı aslında memnuniyetle karşıladığını fark etmiştir.
KENTLEŞMENİN İNSAN PSİKOLOJİSİNE ETKİLERİ
✶ Bu deney serisinde, deneklerin %65'i (80 denekten 52'si) , en yüksek gerilim seviyesi olan 450 voltu , ne kadar rahatsızlık hissetseler de uyguladığı gözlemlenmiştir. Bu deney, daha sonra Milgram tarafından ve dünya genelinde farklı psikologlar tarafından da tekrarlandı ve sonuçlar genellikle Milgram Deneyi sonuçlarıyla birbirini doğrulamıştır.
✶ Milgram, 1974 yılında yayınladığı "İtaatin Tehlikeleri" (The Perils of Obidience ) adlı makalesinde deneyin sonuçlarını şu cümlelerle yorumlamıştır:
"İtaatin hukuksal ve felsefi açılardan devasa önemi bulunmaktadır ancak bunlar çoğu insanın somut durumlarda nasıl davrandığı konusunda fazla bilgi vermez. Yale Üniversitesinde sıradan bir insanın sadece bir deney bilimcisinden aldığı emirle başka bir insana ne kadar acı çektireceğini ölçmek için basit bir deney düzenledim. Katılan deneklerin güçlü vicdani duyguları ile saf otoriteyi çeliştirdim ve kurbanların acı dolu çığlıklarının eşliğinde genellikle otorite kazandı. Yetişkin insanların, bir otorite makamının komutası doğrultusunda her şeyi göze almakta gösterdikleri aşırı isteklilik, çalışmamızın acilen açıklama gerektiren en önemli bulgusudur."
X Halil İbrahim Kutlu