İyi bir felsefe okuru olmanız için 5 ipucu
Felsefi metinler yeni başlayanlar için ilk başta karışık gelse de doğru yöntemler izlendiğinde bu karışıklık kolayca giderilebilir. Deyim yerindeyse iyi bir düşünür olmak mümkündür. Felsefi bir metin okurken öncelikle filozof gibi düşünmek gerekir. Çünkü insanın muhtaç bulunduğu ve aramakta olduğu gerçeği yakalamaya çalışan felsefe, eylemlerimizin değerini ve nasıl olması gerektiğini araştırır. Bu yazımızda sizlere iyi bir felsefe okuru olmanız için bilmeniz gereken 5 ipucundan bahsedeceğiz.
Giriş Tarihi: 06.12.2021
01:55
Güncelleme Tarihi: 14.12.2021
18:21
Sesli dinlemek için tıklayınız.
Ne yapabilirsiniz?
- Not alın. - Size ilginç gelen yerleri ayırın. - Kuşkularınızı ve itirazlarınızı bir kenara yazın. - Tartışın, sor sorun. (Yazar haklı mı? gibi...) - Ayrıntılı düşünmeye zaman ayırın. - Alternatif açıklamalar yapın, uygun teoriler arayın.
Derinlere inmeden okursanız fazla ileriye gidemezsiniz.
Örneğin; Aristoteles'in bazı düşünceleri doğrudan doğruya Platon'la olan anlaşmazlıklardan çıkmıştır. Kant'ın bazı düşünceleri de Hume'un eserlerini okuyunca tetiklenmiştir.
2- Genel bir fikir edinin
◾ Bir kitabı okurken eserle ilgili kabataslak bir fikir edinin.
-Mesela başlıktan başlayın. Eğer iyi seçilmişse benimsenen bakış açısı hakkında genel bir fikir verecektir. -Bir eserin arka kapağı da ana konu hakkında bilgi verebilir. -Giriş bölümü de iyi bir bilgi kaynağıdır. Pek çok yazar giriş bölümünü kitabın haritası olarak kullanır. -Eserlerin sonuç bölümleri de önemlidir, başlamadan önce sonuç bölümlerini okumaktan çekinmeyin. Yazarın nereye vardığını bilmek, genel bir fikir edinmeniz açısından size yardım edecektir. -Eserle ilgili eleştirilere göz gezdirin.
(x) Size felsefeyi sevdirecek 18 kitap
3- Ayrıntılarda boğulmayın
◾ İlk okumada her şeyi anlamadığınızı fark ettiğinizde endişeye kapılmayın. Bu birkaç kez okumanız gerektiğinin sinyalidir.
-Hatta en zor kısma gidin ve tekrar okuyun. Daha sonra başa dönün. Bu karmaşıklığı biraz daha berraklaştıracaktır.
-Küçük bir öneri verelim. Okuduğunuz her şeyi anlamaya çalışarak yavaş okursanız , ana konunun izini kaybedebilirsiniz. Önce genel göz gezdirmek daha sonra hızla tamamını okumak ve gerekli yerlere göz atmak çok daha tasarruflu bir okuma imkânı verebilir. İlk ve son paragraflara da önem verin. Ana metni bu kısımlarda bulabilirsiniz.
-Yine de bir anlam karmaşası yaşıyorsanız, mola zamanınız gelmiş olabilir. Zamana takılmayın, nitelik her zaman daha önemlidir. Kitaba boş ve anlamsız bakmak yerine 10 dakikalık bir mola sizi her zaman kurtarır.
Minik bir ipucu daha…
*Birçok önemli filozof çoğunlukla yürürken düşünmüştür.
4- Anahtar sözcüklere bakın
◾ Okuduğunuz her neyse bir kitap olabilir ya da bir makale olabilir. Yazıda birden çok kez geçen anahtar kelimeleri tespit edin. Anlamlarını bilmiyorsanız araştırın. O kelimelerle ilgili bir fikriniz yoksa okuduğunuz felsefi bir metni anlamanız zorlaşacaktır.
Bir ya da daha fazla felsefe sözlüğünden yararlanın.
◾ Dikkat etmeniz gereken nokta her kelime için vakit kaybetmemeniz gerektiği…
Bu okumanıza zarar verebilir. Eğer aynı sözcük ya da ifade sürekli karşınıza çıkıyorsa bunu kontrol etmek için zaman ayırın.