Arama

Kardeşler arasındaki farklılıklara ortak tavırlar

Doğacak bebek, anne ve baba adaylarının 9 ay hayallerinde canlanır, doğuma kadar merakla ve sabırla beklenir. Bazen işler yolunda gitmez ve ebeveynleri zor bir sürecin beklediği ortaya çıkar. Engelli bir bebek dünyaya gelir. Oysa bu bebek, Allah'ın emekle ve sabırla büyütülmesi için gönderdiği armağandır. Tüm aile, çocukları için en iyisini yapmaya odaklanır. İş sadece anne ve babaya değil kardeşlere de düşer. Aynı ailenin ortak paydaşları, birbirlerine ve hayat karşı nasıl bir tavır takınmalıdır? Sizler için derledik…

  • 3
  • 16
AİLELERİN BU DURUMLA BAŞA ÇIKABİLMESİ
AİLELERİN BU DURUMLA BAŞA ÇIKABİLMESİ

Ebeveynlerin böyle güç bir durumla nasıl başa çıktıkları stresli durumlara ve genel olarak sorunlara yaklaşım tarzlarıyla birebir ilintilidir. Çözüm odaklı bir başa çıkma mekanizmasına sahip olan ve davranışlarını sorunlu duruma göre modifiye edebilen kişilerin bu konuda daha başarılı olabildikleri görülmektedir.

Engelliliğe dair bakış açısını esnek tutabilen ve çocuklarının özgürleşmesine destek olan, takım şeklinde hareket eden ebeveynlerin bu durumla çok daha rahat başa çıkmaları mümkündür. Tıpkı diğer zor yaşamsal durumlarla karşılaşıldığında olduğu gibi ebeveynlerin bu durumu nasıl anlamlandırdığı, bu konu hakkında kendilerine yaptıkları açıklamalar çok belirleyicidir.

Özellikle annenin psikolojik anlamda kendini ne kadar iyi hissettiğinin anlamlı derecede önemli olduğu görülmektedir. Yakın akrabalardan ve yakın çevreden görülen destek, çocukla kurulan ilişki ve onun yaşam kalitesi, ebeveynlerin inanç sistemleri ve bu durumun iş ya da özel hayatlarına ne kadar etki ettiği de baş etme şeklini belirleyici diğer önemli faktörler olarak sıralanabilir.

  • 4
  • 16
ENGELLİ ÇOCUK VE AİLE İÇİ İLİŞKİLER
ENGELLİ ÇOCUK VE AİLE İÇİ İLİŞKİLER

Eşler açısından bakıldığında ise, bu konuda yapılan birçok araştırma engelli bir çocuğa sahip olan çiftlerin boşanma ihtimallerinin sağlıklı çocuklara sahip ebeveynlere oranla daha yüksek olduğunu ortaya koymaktadır. Zira engelli bir çocuğa sahip olmak evlilik ilişkisinin sağlamlığını da bir nevi test edici nitelikte, er şekilde ilişki açısından süregelen bir stres faktörüdür.

Bütün enerji ve yatırımın engelli çocuğa yapılması riski diğer ilişkilerin zora girmesine ve diğer aile bireyleriyle ilişkilerin zorlanmasına sebep olabilir. Bu anlamda en çok zorlanan grupta engelli bir kardeşe sahip ailenin diğer çocukları sayılabilir.

  • 5
  • 16
ENGELLİ BİR ÇOCUĞA SAHİP OLUNACAĞI KARDEŞE NASIL SÖYLENMELİ?
ENGELLİ BİR ÇOCUĞA SAHİP OLUNACAĞI KARDEŞE NASIL SÖYLENMELİ?

Anne ve babalar, diğer çocuklarına yeni doğacak olan kardeşlerini anlatırken daha yavaş gelişeceğini söylemeli ve yaşanacakları durumları saklamadan anlatmalıdır. Yaşanacak olan olayları tercih meselesi olarak değil de yaşanması gereken normal bir durum olarak anlatılması gerekir.

Siz ebeveyni olarak durumu ne kadar çabuk kabullenirseniz ve davranışlarınızı pozitif hale getirirseniz; aile ve çevre etkisi o kadar olumlu olacaktır. Eğer siz çocuğunuza kendisinin sevilmediğini ya da dışlandığını hissettirirseniz, aynı şeyi onlar da sergileyecektir.

  • 6
  • 16
KARDEŞLER ARASI DENGE NASIL KURULMALI?
KARDEŞLER ARASI DENGE NASIL KURULMALI?

Özel gereksinimi olan çocuğunuzun ihtiyaçları diğerlerine göre bir kat daha fazla olacağından dolayı onunla daha çok ilgilenmeniz normaldir. Ancak, bunu diğer çocuklarınıza güzel bir dille anlatmak, kardeşlerin birlikte hareket etmesini sağlamak ve rahatsızlığı olmayan çocuğunuzun da tıpkı diğer kardeşi gibi her koşulda yanında olacağını hissettirmeniz çok önemlidir.

Ancak, burada dikkat etmeniz gereken en önemli husus, özel çocuğunuzun fiziksel ihtiyaçlarını diğer kardeşlerine çok sık yaptırmamanızdır. Aksi halde ilgilenmekten sıkılıp ondan uzaklaşmasına neden olabilir.

  • 7
  • 16
ENGELİ OLMAYAN KARDEŞLER HANGİ ZORLUKLARLA KARŞILAŞIYOR?
ENGELİ OLMAYAN KARDEŞLER HANGİ ZORLUKLARLA KARŞILAŞIYOR?

Farklı ihtiyaçları olduğu için engelli çocuklar, ailedeki diğer çocuklardan daha fazla dikkat çeker. Engeli olmayan kardeşler, genellikle bağımsız hale gelir ve kendi kendilerini yönettikleri için ebeveynlerinden ekstra dikkat talep etmezler. Ancak kardeşler gerginliği içlerinde taşır ve ebeveynlerine hissettirirler. Kardeşler arası eşit zamanı hedeflemek gerçekçi olmayabilir. Burada yapılması gereken ek ihtiyaçları olan çocuk için tıbbi bir randevu planladığınız gibi, her gün diğer çocuklarınıza ait zamanlar planlayın.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN