Arama

Kaygı dost mu düşman mı?

Kaygı sevinç, üzüntü ve öfke gibi hissedilmesi gayet doğal olan duygulardan biridir. İnsanın hayatta kalması için gerekli duygulardan biri olan kaygı, belirli bir noktaya kadar kişinin yaptığı işlerde gerekli çabayı göstermesi ve önlemleri alması açısından faydalı ve motive edicidir. Fakat kaygı kontrol edilemeyen boyutlara gelip kişi için rahatsızlık oluşturduğunda bir psikolojik sorun haline gelir.

🔹 Kaygı, nedensiz şekilde ortaya çıktığında ve kontrol edemediğimizde bizim için rahatsız edici bir boyut kazanır. Önemli olan nokta kaygı ne kadar var? Kaygı durumu 1 ile 10 arasında puanladığınızda hangi noktada? Bunu belirleyebilmek oldukça önemlidir.

🔹 Kaygı bir alarm sistemidir. Birazdan geçecek diye düşünerek onu yönetebilmek mümkündür. Hissettiklerinizi bir kalp krizi olarak değil de vücudumdaki bu alarm sisteminin hissettirdikleri birazdan geçecek olarak yorumlamalısınız. Kaygının getirdiği panik duygusu 10 dk yoğun olarak yaşanır. Sonrasında bu duygu azalarak yok olur.

Ben en özel insanım sanrısı: Narsizm

🔹 Tam olarak hangi duyguyu yaşadığınızı hissedemiyorsanız bir an durup odaklanmayı deneyebilirsiniz. Çünkü hepimizin içindeki düşünce sistemi dili kullanarak çalışıyor.

🔹 Ders veya sunum gibi bir etkinlikte çok zorlandığınız bir zamanda içinizdeki ses sizinle nasıl konuşuyor? Şimdi her şeyi mahvedeceksin mi diyor yoksa daha ılımlı bir dile mi sahip olacaksın?

🔹 Kaygı genellikle olumsuz bir dile sahiptir, kötü senaryolar yazar ve eleştirir. İnsan zihninden gün içinde altmış bin düşünce geçer. Bu düşünce akışını tek tek değerlendirmek mümkün değildir.

🔹 Bu noktada düşünce sarmalına girmemek için hangi düşünceyi gündemimize aldığımıza dikkat etmemiz gerekir. Çünkü düşünceler, duygularımızı harekete geçirir. Nereye varmak istiyorsak oraya giden düşünce otobüsüne binmemiz gerekiyor.

Son dakika biten işlerin açıklaması: Parkinson Yasası

🔹 Kaygılı hissettiğinizde, aynı durumda olan kıymet verdiğiniz bir insanla nasıl konuşacaksanız kendinizle de öyle konuşmalısınız. Kaygı, odak noktanızı ihtiyaçlarınıza yöneltmek açısından faydalı ve önemlidir.

🔹 Kaygıyla baş edebilmek için duygu defteri tutabilirsiniz. Bir dostla oturup konuşuyormuş gibi duygularınızı yazarak onlarla ilişki kurabilirsiniz.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN