Arama

Kaygı dost mu düşman mı?

Kaygı sevinç, üzüntü ve öfke gibi hissedilmesi gayet doğal olan duygulardan biridir. İnsanın hayatta kalması için gerekli duygulardan biri olan kaygı, belirli bir noktaya kadar kişinin yaptığı işlerde gerekli çabayı göstermesi ve önlemleri alması açısından faydalı ve motive edicidir. Fakat kaygı kontrol edilemeyen boyutlara gelip kişi için rahatsızlık oluşturduğunda bir psikolojik sorun haline gelir.

🔹 Kaygı genellikle olumsuz bir dile sahiptir, kötü senaryolar yazar ve eleştirir. İnsan zihninden gün içinde altmış bin düşünce geçer. Bu düşünce akışını tek tek değerlendirmek mümkün değildir.

🔹 Bu noktada düşünce sarmalına girmemek için hangi düşünceyi gündemimize aldığımıza dikkat etmemiz gerekir. Çünkü düşünceler, duygularımızı harekete geçirir. Nereye varmak istiyorsak oraya giden düşünce otobüsüne binmemiz gerekiyor.

Son dakika biten işlerin açıklaması: Parkinson Yasası

🔹 Kaygılı hissettiğinizde, aynı durumda olan kıymet verdiğiniz bir insanla nasıl konuşacaksanız kendinizle de öyle konuşmalısınız. Kaygı, odak noktanızı ihtiyaçlarınıza yöneltmek açısından faydalı ve önemlidir.

🔹 Kaygıyla baş edebilmek için duygu defteri tutabilirsiniz. Bir dostla oturup konuşuyormuş gibi duygularınızı yazarak onlarla ilişki kurabilirsiniz.

Yazmak düşünce ile duygu arasına mesafe koymayı sağlar

🔹 Kaygı tedavisinde yazmak oldukça faydalı bir eylemdir. Duygular alt beyin tarafından yönetilir ama yazma eylemini yetişkin beynimiz ile gerçekleştiririz.

🔹 Düşünce, kaygı sarmalını başlatır. Düşüncelerimizi yazmayı denemek onları yavaşlatarak bize "Ben ne düşünüyorum, gerçekten böyle mi düşünmüşüm?" diyebileceğimiz kadar bir süre verir. Böylece yazmak, düşünce ile duygu arasına mesafe koymayı sağlar.

Yazı yazmanın olumlu etkileri

  • 10
  • 10

🔹 Bir şeyi, ilaç ya da zehir yapan şey dozudur. Kaygı ancak bizim için bir motivasyon aracına dönüştüğü zaman yararlıdır. Kontrol edilebilen kaygı, insana işini şansa bırakmama yönünde motive edicidir.

🔹 Topluluk önünde bir sunum verecek olsak onca insanın karşısında başarısız olarak mahçup olma kaygısı insanı yapacağı sunuma hazırlanmaya motive eder. Yapılan hazırlıklar da sunumum başarılı olmasını sağlar.

🔹 Kontrolsüz kaygı ile mücadele edebilmek için nefes teknikleri uygulayabilir ve şükür günlüğü tutarak zihninizi olumlu yönlere çevirerek odağınızı değiştirebilirsiniz. Bunlar dışında yetersiz kaldığınız noktada bir psikolog ya da psikiyatristten yardım alabilirsiniz.

🔹 İlaçlar düşünceleri değiştirmez o an yaşanan kaygıyı dengeler. Kaygı tedavisinde ilaç ve psikoterapi birlikte alındığında daha başarılı olduğu görülmüştür.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN