Arama

Kendimize değer vermeyi nasıl öğreniriz?

Değersizlik hissi, bireyin kendini diğer insanlardan eksik hissettiği bir benlik algısıdır. Değersizlik duygusu, insanın kendini önemsiz, amacı olmayan, uzun süreli kendilik inancında olumsuz düşünme, güzel ve olumlu şeyleri kendine yakıştıramama gibi hissetmesine sebep olacak duygu türleridir. Sizler için değersizlik kavramı, değer olgusunu araştırdık.

DEĞER HER ŞEYDEN MEMNUN OLMAK MIDIR?

◾ Kendine değer veren her şeyden memnun olur diye bir olgu olamaz. İnsan doğal olarak zaman zaman memnuniyetsiz de mutsuz da üzüntülü de olabilir.

◾ Sadece aradaki fark şudur; değerlilik, hissettiğimiz memnuniyetsizliğin, karşımıza çıkan olumsuzlukların yaşama hakkını elimizden almamasına izin vermemektir.

◾ Değerli olma hissi, insanın; "bu andan keyif almaya hakkım var" ,"bunu hakkediyorum" cümlelerini kurabilmesidir. İnsanın kendisini değerli hissetmesinin altında vicdan rahatlığı yatar.

İnsanın değerlilik duygusu, bu dünyadaki kapladığı alanın sahip var olmasının kendisinde oluşturduğu hem bir hak hem bir görevlerin bilincinde olmasıyla açığa çıkan bir durum, bir biliçlenme, bir farkında olma halidir.

Son dakika biten işlerin açıklaması: Parkinson yasası

DUYGULARINIZI GÖRMEZDEN GELMEYİN

"İnsan bedeni bir memlekettir. Eğitirsen medeni olur, eğitmezsen ormana döner,
ormanda da orman kanunları geçerli olur."

Muhyiddin İbn Arabi

İnsanoğlu zihnini, gönlünü, bilgilerini ve ilişkilerini kendi haline bırakma lüksüne sahip değildir. Sayılanlar görmezden gelinmemesi gereken ilk elden ihtiyaçlardır.

◾ Peki, kendimize nasıl değer veririz? Bunun ilk cevabı; "okumak"tır, "bilgi"lenmektir. İnsan kendini bildikçe değer verir, tanıdıkça kıymet verir. Kendine değer vermenin ilk ölçütü "okumak"tır.

◾ Okudukça kazanılan bilginin hayatımıza tatbik edilmesi neticesinde toplumsal ve ferdi ilişkilerimiz belli bir raya oturur. Bu durum ayrıca kendimize verdiğimiz değerin ilk halidir.

NASIL ORTAYA ÇIKAR?

Çocukluk travması: Bazı olumsuz çocukluk deneyimleri, insanda kalıcı iz bırakabilir. İstismara uğrayan veya ebeveynleri veya diğer bakıcılar tarafından sık sık eleştirilen çocuklar, bu değersizlik duygularını yetişkinliğe taşıyabilir.

Olumsuz duyulardan dolayı kendini hatalı görmek: İnsanlar olumsuz olayları veya duyguları kendisiyle ilişkilendirebilir. Bu tür olumsuzlukları kendine atfetmeye eğilimli kişilerin değersizlik ile birlikte depresyon semptomları yaşama olasılığı da yüksektir.

Çağın hastalığı panik atak

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN