Arama

Kitleler Psikolojisi kitabından en etkileyici 15 alıntı

Farklı kültürel ve sosyal değerlere sahip insanların bir olay çerçevesinde bir araya gelmeleri, kitle içerisinde oluşan kolektif bilinç ile hareket etmeleri durumu kitle psikolojisini oluşturur. Gustave Le Bon eserinde kitle psikolojisinin temellerini ve oluşum süreçlerini anlatır. "Ortak ruh", "Ortak bilinç " ve "Bilinçaltı" kitleleri nasıl harekete geçirir? Bireylerde önemsiz duygular kitle içinde nasıl vahşi bir hal alır? Kitle içinde karakterler ve zihinsel kapasite nasıl değişir? Tüm bunlara Kitleler Psikoljisi'nde Le Bon'un başarılı çözümlemeleri ile cevap buluruz…İşte Kitleler Psikoljisi'nden en etkileyici alıntılar…

🔸 "Kitleler ne şüphe bilir ne kararsızlık, daima bir kutupta bulunurlar. Duyguları her zaman aşırıdır."

(Kitleler Psikolojisi, Gustave Le Bon)

Dünya edebiyatına damga vurmuş 10 psikoloji kitabı

"Kitlelerde hiçbir şey daha önceden düşünülmüş olamaz. O anın etkisi altında birbirine zıt duygu katmanları arasında dolaşır durular. Kasırganın yerden kaldırdığı ve her yöne savurduğu sonra tekrar yere düşürdüğü yapraklara benzerler"

(Kitleler Psikolojisi, Gustave Le Bon)

İnsan psikolojisi hakkında ilginç bilgiler

"Kitle halinde bulunan bir fertte imkansızlık duygusu silinir. Tek başına biri bir sarayı ateşe vermeyeceğini, bir mağazayaı yağmalayamayacağını bilir ve böyle bir şeye girişmek aklına gelmez. Fakat bir kitleye ait olunca çoğunluk olma duygsunun kendisine verdiği kudreti anlar."

(Kitleler Psikolojisi, Gustave Le Bon)

Kentleşmenin insan psikolojisine etkileri

"Kitle tarafından önceleri sıradan bir olay olarak kabul gören bir olgu, çok geçmeden şekil değiştiren önemli bir olay olarak algılanır. Kitle hayallerle düşünür."

(Kitleler Psikolojisi, Gustave Le Bon

"Kitleyi oluşturan bireylerin zihinsel kapasitelerinin çok üst düzeylerde olması bizim genel prensibimizi değiştirmez. Cahil bir insan ve bir bilgin, bir kere kitle içinde yer alınca olayları objektif olarak değerlendirme bakımından aynı kabiliyet seviyesine inerler. Çok yüksek bir zekaya sahip olmanın hiçbir önemi yoktur. Birkaç kişi birleşince bir kitle oluştururlar ve o zaman bunlar bilgin dahi olsalar, uzmanlıkları dışında olan konularda tam bir kitle karakteri gösterirler. Her birinin tek tek sahip olduğu gözlem hassasiyeti ve eleştiri gücü kaybolur."

(Kitleler Psikolojisi, Gustave Le Bon)

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN