Arama

Kusursuzluk sanrısı: Ördek sendromu

Ördek Sendromu, suda yüzen ördeklerin suyun yüzeyindeki görüntüsünden ortaya çıkar. Ördekler dışarıdan izlenildiğinde çok sakin bir biçimde, sanki hiçbir çaba sarf etmeden suda yüzüyorlardır. Fakat suyun altından baktığımızda ördeklerin bacaklarının oldukça hızla çalıştığını görürüz. Yani ortada büyük bir emek vardır. Sakinlik sadece yüzeydeki görüntüdür. Bu durum insanlar için de geçerlidir. Gelin birlikte insanların istedikleri duyguları, zenginlikleri ve başarıları kolayca elde etmiş gibi göstermeleri olarak tanımlanan Ördek Sendromu'nu yakından tanıyalım...

Sesli dinlemek için tıklayınız.

🔴 Benlik sunumu olarak değerlendirebileceğimiz bu paylaşımların, kişide özgüveni artırdığı veya tam tersi özgüveni zedeleyici olabileceği yönünde oldukça araştırma mevcuttur. Bu araştırmalar, takip edilen ve takip eden arasında kurulan sanal iletişimde çift yönlü tehlike çanları çaldığını gösterir.

🔴 Sosyal medyada paylaştıklarımızla hepimiz, olmayı istediğimiz ya da diğerlerinin mükemmel olduğunu zannettiğimiz fotoğraflar ve videolar arasında kaybolup gideriz. Bu da kimi insanlarda yetersizlik duygusunun oluşmasına sebep olur.

(x) Çocuklarda dijital bağımlılık

🔴 "Buzdağının görünmeyen kısmı" dediğimiz metafor, insanın kendi içindeki yıkımları bilmesi fakat başkaları için belki de çok daha fazlasını yaşamış olmasına rağmen bunu bilmemeniz ve hissedememenizdir. İnsanların hayatı bir ördeğin suyun üzerindeki süzülüşü, bir çiçeği dalında izlemek kadar hayranlıkla izlenesi değildir.

🔴 Her insanın hayatında inişler, çıkışlar, üzüntüler, ve yaslar olabilir. Önemli olan bunlarla baş edebilme kabiliyetini kazanmaktır. Her şeye rağmen kendimiz kalabilmektir. Yaşamak dediğimiz olgu da budur. Hayat düz giden bir çizgi değildir. Bir başkası gibi olmaya çabalamak, olmadığımız biri gibi davranmaya kendimizi zorlamak, kendimizi yormaktan ve kendimize kötülük etmekten başka bir şey değildir. Bu yüzden sosyal medya kullanırken kendimiz olmaya dikkat etmeliyiz. Kendi olma cesaretini gösteren kişiler her zaman daha mutlu ve huzurlu olur.

(x) Anlaşmanın Yolu: İletişim

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN