Modern çağın hastalığı: Bencillik
Modern çağdaki bireyselleşmenin ve kapitalizmin beslediği bir karakter özelliği olan bencillik, günümüz dünyasında adeta bir salgın gibi yaygınlaşmıştır. İnsanların yardımlaşma, diğerkamlık gibi kavramları unutarak hodbince tüketmesi, yapılan her işte önce kendi çıkarının gözetilmesi gibi davranışlar, bu çirkin hasletin hayatımızın her alanına nüfuz ettiğini açık bir şekilde gösterir. Peki, bencil insanlarla nasıl baş edebiliriz?
Giriş Tarihi: 19.01.2023
11:22
Güncelleme Tarihi: 05.11.2024
08:52
🔶 "Bencillik bir hastalıktır, kötülüktür ve dünyevileşmenin bir ürünüdür" diye belirten Dr. Mustafa Can, Mehmet Akif Ersoy' dan şu mısraları alıntıladı:
"Sen ben desin efrad, aradan vahdeti kaldır, Milletler için kıyamet, işte o zamandır."
🔶 Küresel bencilliğin milletler için bir kıyamet olacağını vurgulayan Can, "Özellikle Batılılaşma, çağdaşlaşma, modernleşme, postmodernizm vesaire dedikçe insanlar *diğergamlıklarını bırakıyorlar ve bencilleşiyorlar. İnsanlar bencilliğin sonucunun da kendilerinde tezahür ettiğini görüyor ama iş işten geçiyor" diyerek sözlerine devam etti.
*Diğerkâmlık nedir?
İnsanların çıkar gözetmeden, ödül beklemeden ve hatta bazen de bir bedel ödeyerek diğer insanların veya toplumun iyiliği uğruna fedakârlıkta bulunması için yapılan davranışlara denir. Bunun yanında "başkalarının yararını da kendi yararı kadar gözetme", "maddi ya da manevi kişisel çıkar gözetmeden diğerlerine yararlı olmaya çalışma" olarak da tanımlanır. Bu kelime aynı zamanda bencilliğin zıt anlamlısı olarak kullanılır.
ALIŞVERİŞ ÇILGINLIĞI VE SOSYAL MEDYA ETKİSİ
🔶 Bencil insanlar, genellikle davranışlarından dolayı çevresindeki insanlarla sorun yaşadığı için zaman içinde yalnızlaşma olasılıkları fazladır. Konuyla alakalı Kamil Yaşaroğlu, bu kişilik özelliğinin olumsuz sonuçlarından şöyle bahsetti:
"İngiltere'de bir yalnızlık bakanlığı kurulduğundan bahsedilmişti bir ara. Yani insanlar o kadar kendilerini tek başına hissediyorlar ki onların durumlarıyla ilgilenen kurumsal bir yapı da ihtiyaç olarak ortaya çıkıyor. Bencilliğe ahlaki bir yaklaşım açısından baktığımızda herhangi bir dinin tasvip edebileceğine dair böyle bir şey söylenemez. Hangi din olursa olsun, özellikle ilahi dinler açısından baktığımızda, bencilliğin mutlaka kötü bir davranış olduğu ifade edilir. Bizim dinimiz, ahlaki değerlerimiz ve kültürel değerlerimiz de aslında bunu işaret ediyor. Ama insanların herhalde önemli bir kısmı bencilliğin sonucunun yalnızlığa götüreceğinin farkında değiller. Yani kişi bencilce davranışı ortaya koyarken çok rahat. Ama neticesinde yalnızlıkla karşılaşınca sanki ya bunu beklemiyordum gibi bir tavır içerisinde oluyor."