Arama

Ben en özel insanım sanrısı: Narsisizm

İnsanın kendisine değer vermesi, çıkarlarını gözetip kendisini sevmesi gayet doğaldır. Fakat normal olan bu durum aşırıya kaçıp kişinin çevresindekilerin sınırlarını ve haklarını ihlal etmeye başladığında narsistik kişilik bozukluğu ortaya çıkar. Kişi, yaşadığı bu kişilik bozukluğunu iyileştirmeye yönelik adım atmadığında sosyal ilişkilerinde bozulmalar yaşar ve yalnızlaşır. Peki, narsisizm nedir? Narsist kişilik bozukluğunun görülme sıklığı nedir? Narsisizm nasıl anlaşılır?

Narsisizm neden kaynaklanır?

🔸 Narsisizmin nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte aile, çevre ve genetik faktörlerin bu bozukluğun oluşumunda rol oynadığı düşünülür. Diğer nedenleri arasında şunlar gösterilebilir:

◾ Aile veya çevrenin çocuğu manipülatif davranışlara itmesi.

◾ İyi veya kötü her davranışında gerçeği yansıtmayan övgüler almak, şımartılmak.

◾ Çocukken şiddet görmek ve istismara uğramak.

◾ Ebeveynlerin çocuğun geleceğine dair çok fazla beklenti içinde olması ve bunun çocukta baskı oluşturması.

Modern Çağın Hastalığı Bencillik

Narsistlere nasıl davranılmalı?

🔸 Narsist bir insan ile yaşıyorsanız veya aynı ortamda bulunmak zorundaysanız sınırlarınızı belirgin hale getirin. O kişiden gelecek psikolojik veya davranışsal her türlü manipülatif duruma izin vermeyip tepkinizi ortaya koyun.

🔸 Narsist kişiye dair kaybetme korkunuz varsa bu durumu belli etmemeli ve hissettiklerinizin altında ne olduğunu araştırmalısınız.

🔸 O kişiyi değiştirme ve düzeltme çabasına girerek kendinizden ödün vermeyin. Siz kimsenin kurtarıcısı olmak zorunda değilsiniz.
🔸 Narsist bir insanın haddini aşan davranışlarını tolere etmeyin. Onun davranışları karşısında hissettiklerinizi net bir şekilde ifade edin.

🔸 Narsistlik kişilik bozukluğuna sahip kişiler, olay ve durumlar kendi arzu ettikleri gibi gerçekleşmediği zaman etraflarındakileri suçlarlar. Narsist insanlara anlayışla, hoşgörüyle yaklaşıldığında davranışlarının doğru olduğunu düşünebileceklerinden dolayı sınır çizmekte fayda vardır. Böyle bir durumla karşı karşıya kalan kişinin kendi duygu ve düşüncelerini söylemekten geri durmaması gerekir.

🔸 Narsistler, kendileri için en doğru olanı yaptıklarını düşünseler de benmerkezci davranışları zamanla aile bağlarına ve arkadaşlık ilişkilerine zarar vererek yalnızlaşmalarına neden olur.

Bir Var Oluş Meselesi: Anlaşılmak

  • 10
  • 10

Narsistik kişilik bozukluğunun tedavisi

🔸 Kişinin tedaviye istekli olması oldukça önemlidir. Narsisizm, psikolog ve psikiyatristlerin en çok zorlandığı kişilik bozukluklarından biridir. Hastalar, uzun bir psikoterapi sürecine ihtiyaç duyarlar.

🔸 Tedavide genellikle bilişsel davranışçı terapi kullanılır. Aynı zamanda ilaçla tedavi de gerekebilir.

*Psikoterapi nedir?

Konuşma ile terapi olarak da nitelendirilen psikoterapi, insanların zihinsel ve duygusal zorluklar yaşamalarına sebep olan davranışları, düşünceleri ve duyguları farkederek değiştirmelerine yardımcı olan psikolojik bir yöntemdir. Kişi, psikoterapi sürecinde yaşadığı travmaları ve sorunlarını psikoterapiste anlatır. Bu şekilde sorunlarına çözüm sağlamaya çalışır. Bazı durumlarda psikoterapiye ilaç tedavisi eşlik edebilir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN