Arama

Öğrenilmiş çaresizlik

Öğrenilmiş çaresizlik, kişinin çaresizliği kabul ettiği ve sonucu değiştiremeyeceği inancı ile eylemsizlik haline bürünmesini anlatan bir ifadedir. Bu durum; sürekli olumsuz düşünceler, sorunları çözmek için çaba sarf etmeme, kendini suçlama, çevreye ve kendine karşı duyarsızlık, sosyal çevreden uzaklaşmak izole olmak, sürekli stres ve kaygı halinden ibarettir. Peki, öğrenilmiş çaresizlik nedir ve aşmak için neler yapılabilir?

RAHATSIZLIĞIN BELİRTİLERİ

➡ Öğrenilmiş çaresizlikte bilişsel bir süreç olan öğrenme, davranışı bozuluyor ve kontrolsüzlük inancı yerleşiyor. Kişi hayatını kontrol edemeyeceğine inanıyor ve sürekli yardım isteyen bir bağımlı haline geliyor. Örneğin,

- Sürekli başkalarından yardım istiyorlar. (Aslında bir tür bağımlı görüntüsü sergiliyor)

- Başkasının kendi adına karar vermesine izin veriyorlar.

- Kendi başına bir şey yapacaklarında "güçsüz hissedip" yapamam diyorlar.

➡ Bu hastalıkta kişiler otoritesinin kaybolduğunu düşünürler. Özellikle evliliklerde "benim sözüm geçmiyor, bir şey yönetemiyorum, hayatımın kontrolü ben de değil" gibi ruh hallerine bürünürler.

BAŞ ETMEK İÇİN ÖNERİLER

Uzman Aile ve Çift Terapisti Ayşenur Bayraktar, öğrenilmiş çaresizlik ile baş etmek için bazı önerilerde bulunuyor. Özellikle eş ilişkilerinde karşı tarafa sürekli eksiğini söyleyerek onda çaresizlik duygusu uyandırma ve kendine bağımlı hale getirme vardır.

➡ Bu durum eşin, bu rahatsızlığa itilmesine ve zamanla depresyona girmesine sebep olur. Eğer bu tür olumsuzlukların yaşanmasını istemiyorsak; eşlerin, arkadaşların yakın çevremizin birbirimizin olumlu yönlerini öne çıkartmamız gerekmektedir.

ZİHNİMİZİN BİZE OYNADIĞI OYUN

NE YAPARSAM YAPAYIM OLMUYOR" DÜŞÜNCESİYLE NASIL MÜCADELE EDEBİLİRİZ?

İyimser bakış açısını benimseyin

➡ Öğrenilmiş çaresizlik yaşayan kişiler, "her şey benim yüzümden" der ve sürekli kendini suçlar. Bu durumu aşmak istiyorsak iyimser bakış açısını seçmek gerekir.

Kendinizi iyi tanıyın

➡ Bu hastalığın sarmalının değişmesi için kişinin kendisine "kendim için hangi adımı atmalıyım" sorusunu sormalıdır. Kontrolün siz de olduğunu hatırlayın. Kendi çabanızı ne olursa olsun değersizleştirmeyin kendinizi takdir edin ve övün.

Gerçekçi hedefler koyun

➡ Bu açıdan düşünce biçimlerini değiştirmek çok önemlidir. Kontrol edemediklerinizi bir kenara koyup kontrol edebildiklerinize odaklanın.

➡ Öğrenilmiş çaresizliği aşmak bazen, bazı şartlar altında kolay olmayabilir. Böyle durumda bir uzmandan yardım almakta fayda vardır.

FIRSATLARI KAÇIRIN

  • 10
  • 10

YAŞANTIMIZIN ŞEKİLLENDİRDİĞİ RAHATSIZLIK

➡ Öğrenilmiş çaresizlik doğuştan getirdiğimiz bir duygu değil, yaşadığımız deneyimlerle şekillenmektedir. Zaman içerisinde kişiler problemlerini çözerken daima umudunu diri tutmalıdır.

➡ Kişinin öz farkındalığıyla kendini tanıması, duygularını ve düşüncelerini bilmesi önemlidir. Olumsuz duygu ve düşünceye kapıldığında bu duygu ve düşüncelerin kaynağını inceleyerek çözüm yollarına odaklanması, kendini bu hastalığa karşı koruyabilmesi gerekir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN