Arama

Oyun terapisi ile çocukların dünyasına açılan kapı

Çocuklar, içinden çıkamadıkları ve anlamlandırmakta zorlandıkları karmaşık duyguları yetişkinler kadar sözel ifadelerle açıklayamazlar. Klasik terapi yöntemleri de çocuklar için sıkıcı olabilir. Oyun terapisi, çocukların eğlence dolu masalsı dünyalarına açılmayı sağlayan en etkili yöntemlerden biridir. Son yıllarda ülkemizde sıkça duyduğumuz oyun terapisi, oyun ve oyuncaklarla çocukların iç dünyalarında yaşadıkları sorun ve karmaşaları daha rahat yansıtmalarını sağlar. İşte oyun terapisi hakkında merak edilenler...

  • 2
  • 10
Oyun terapisi nedir ?
Oyun terapisi nedir ?

🔸 Oyun terapisi çocukların duygusal, sosyal ve bilişsel gelişimlerini desteklemek amacıyla kullanılan etkili bir terapi yöntemidir. Çocukların oyun ve oyuncaklar aracılığıyla kendilerini en doğal ve samimi şekilde ifade etmelerini sağlar.

🔸 Oyun terapisi, çocukların iç dünyasını keşfetmelerine, duygusal travmalarını işlemelerine ve günlük yaşamlarında karşılaştıkları sorunları çözmelerine yardımcı olur. Bu süreçte, terapist çocuğa rehberlik ederken, aynı zamanda güvenli ve destekleyici bir ortam sunar.

  • 3
  • 10
Oyun terapisi neden kullanılır ?
Oyun terapisi neden kullanılır ?

🔸 Çocuklar içinden çıkamadıkları ve anlamlandırmakta zorlandıkları konuları yetişkinler kadar sözel ifadelerle açıklayamazlar. Karmaşık duygu dünyasını karşı tarafa aktarmak çocuklar için pek de kolay değildir. Bir çocuğu terapi odasına alıp yaklaşık 45-50 dakika süren bir seans içerisinde sıkılmadan oturmasını beklemek pek gerçekçi olmaz. Eğlenceli ve hareketli olmayan etkinlikler çocukların daha kolay sıkılmasına neden olur.

🔸 Oyun terapisi ise çocukların hareketli yapısına daha uygun bir yöntemdir. Oyun terapisi ile çocuklar oyuncaklar ve oyun yoluyla iç dünyalarında yaşadıkları sorun ve karmaşaları daha rahat bir şekilde yansıtabilirler. Çocuğu oyun esnasında gözlemeyen uzman terapist çocuğun yaşadığı ve çözmekte zorlandığı sorunlar hakkında bilgi sahibi olur ve buna yönelik çözüm yolları geliştirir.

ÇİZGİ FİLM İZLERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

  • 4
  • 10
Kaç yaş aralığında ve nasıl uygulanır ?
Kaç yaş aralığında ve nasıl uygulanır ?

🔸 Oyun terapisi 2-12 yaş aralığında bulunan çocuklarla uygulanır. Ancak bazı oyun terapileri yetişkin ve ergenlerde de uygulanabilir.

🔸 Oyun terapisi seansları, genellikle haftada bir kez 45 dakika ile 1 saat arasında sürer. Seanslar, çocukların kendilerini rahat ve güvende hissettikleri, çeşitli oyuncaklar ve malzemelerle donatılmış özel bir oyun odasında gerçekleştirilir. Çocuk, oyun terapisi seanslarında serbestçe oynayarak kendini ifade eder.

  • 5
  • 10
Oyun terapisine ne zaman başvurulur ?
Oyun terapisine ne zaman başvurulur ?

🔸 2 ile 12 yaş aralığında travma, ebeveyn boşanmaları ve kayıpları, aile içi sorunlar, davranış problemleri, sosyal beceri eksiklikleri, duygusal zoruluklar ve uyum problemleri yaşayan çocuklarda oyun terapisinin etkili bir terapi yöntemi olduğu yapılan araştırmalarla ortaya konmuştur.

  • 6
  • 10
Oyun terapi teknikleri nelerdir?
Oyun terapi teknikleri nelerdir?

🔸 Oyun terapi tekniklerini incelediğimizde genel olarak yönlendirici ve yönlendirici olmayan şeklinde iki başlığa ayrıldığını görürüz.

Yönlendirici oyun terapisi:

Yönlendirici terapi tekniğinde terapist, belirli hedefler doğrultusunda çocuğu yönlendirir ve yapılandırılmış oyun aktiviteleri sunar. Oyun odasını ve oyuncakları da yine terapist belirler. Bu yöntem, belirli davranışsal veya duygusal sorunları hedeflemek için kullanılır. Soruna odaklanıp onun getirdiği negatif duyguların açığa çıkmasını sağlar.

Yönlendirici olmayan oyun terapisi:

Yönlendirici olmayan oyun terapisinde çocuğun serbestçe oyun oynamasına izin verilir ve terapist, çocuğun kendini ifade etmesini ve duygusal olarak rahatlamasını sağlamak için minimum müdahalede bulunur. Bu yöntem, çocuğun kendi hızında ilerlemesine ve duygusal ihtiyaçlarını keşfetmesine olanak tanır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN