Oyun terapisi ile çocukların dünyasına açılan kapı
Çocuklar, içinden çıkamadıkları ve anlamlandırmakta zorlandıkları karmaşık duyguları yetişkinler kadar sözel ifadelerle açıklayamazlar. Klasik terapi yöntemleri de çocuklar için sıkıcı olabilir. Oyun terapisi, çocukların eğlence dolu masalsı dünyalarına açılmayı sağlayan en etkili yöntemlerden biridir. Son yıllarda ülkemizde sıkça duyduğumuz oyun terapisi, oyun ve oyuncaklarla çocukların iç dünyalarında yaşadıkları sorun ve karmaşaları daha rahat yansıtmalarını sağlar. İşte oyun terapisi hakkında merak edilenler...
Giriş Tarihi: 19.07.2024
11:07
Güncelleme Tarihi: 19.07.2024
11:48
Oyun terapisine ne zaman başvurulur ?
🔸 2 ile 12 yaş aralığında travma, ebeveyn boşanmaları ve kayıpları, aile içi sorunlar, davranış problemleri, sosyal beceri eksiklikleri, duygusal zoruluklar ve uyum problemleri yaşayan çocuklarda oyun terapisinin etkili bir terapi yöntemi olduğu yapılan araştırmalarla ortaya konmuştur.
Oyun terapi teknikleri nelerdir?
🔸 Oyun terapi teknikleri ni incelediğimizde genel olarak yönlendirici ve yönlendirici olmayan şeklinde iki başlığa ayrıldığını görürüz.
➡ Yönlendirici oyun terapisi:
Yönlendirici terapi tekniğinde terapist, belirli hedefler doğrultusunda çocuğu yönlendirir ve yapılandırılmış oyun aktiviteleri sunar. Oyun odasını ve oyuncakları da yine terapist belirler. Bu yöntem, belirli davranışsal veya duygusal sorunları hedeflemek için kullanılır. Soruna odaklanıp onun getirdiği negatif duyguların açığa çıkmasını sağlar.
➡ Yönlendirici olmayan oyun terapisi:
Yönlendirici olmayan oyun terapisinde çocuğun serbestçe oyun oynamasına izin verilir ve terapist, çocuğun kendini ifade etmesini ve duygusal olarak rahatlamasını sağlamak için minimum müdahalede bulunur. Bu yöntem, çocuğun kendi hızında ilerlemesine ve duygusal ihtiyaçlarını keşfetmesine olanak tanır.
Oyun terapi yöntemleri nelerdir?
🔸 Çocuğun sorununa, yaşına ve durumuna göre değişen pek çok oyun terapisi yöntemi de bulunur. Bunlardan bazıları şöyle;
➡ Çocuk merkezli oyun terapisi
Bu yöntemde amaç çocuğun davranışlarının farkına varmasını sağlamak ve durumu yönetmesine izin vermektir. Burada önemli olan çocuğun geçmişi değil şu anı, davranış ve duyguları yerine anlayışı ve kabullenmesi daha önemlidir çünkü bu yöntem çocuğun problemleri yerine ilişkiye odaklanmayı seçer . Çocuk merkezli oyun terapisi yöntemi otizm, zeka sorunları, depresyon, kaygı, takıntı gibi sorunlarda etkili bir yöntem olarak kullanılır.
Oyun terapi yöntemleri nelerdir?
➡ Deneyimsel oyun terapisi (DOT)
Travma, kaygı, korku, çocukluk depresyonu, boşanma sonrası uyum sorunu, psikosomatik ağrılar ve özgüven sorunları gibi konularda etikli olan bir terapi yöntemi olan DOT, çocukların dünyayı bilişsel olarak değil, deneyimsel olarak algıladığını varsayar. Terapistin yönlendirmesi olmadan çocuğun oyun esnasında tamamen çocuğun kurduğu senaryo ile ilerler. Oyunun tüm akışı çocukta olur. Çocuk sınırları da zorlasa eğer isterse terapistini de oyuna dahil edip onunla oyun arkadaşı olur ve onu sürecin bir parçası haline getirir. Güven ilişkisi oturduktan sonra oyun sayesinde ifade edemediği duyguları açığa çıkaran çocuk devam eden seanslarla birlikte sorunları daha rahat atlatır.
➡ Kum oyunu terapisi:
Sadece çocuklarda değil, ergen ve yetişkinlerde de kullanılan bir terapidir. Çeşitli küçük minyatür oyuncaklar, taşlar ve objelerle dolu bir kum tepsisi danışana sunulur. Danışan tepsinin içindeki araçları kullanarak bilinç dışını yansıtan bir senaryo oluşturur.
Kimler bunu uygulayabilir ?
🔸 Oyun terapisi, üniversitelerin ruh sağlığı bölümlerinden lisans ve yüksek lisans mezunu olan ve oyun terapisi eğitim ve süpervizyonlarını tamamlayan kapsamlı ve yetkin oyun terapistlerce uygulanır.
🔸 Ülkemizde yeni yeni gelişmekte olan bu alanda yetkin bir terapistle çalışmak terapi sürecinden daha kaliteli bir verim almanızı sağlar.
8 ADIMDA TOKSİK İNSANI NASIL FARK EDERİZ?