Arama

Oyun terapisi ile çocukların dünyasına açılan kapı

Çocuklar, içinden çıkamadıkları ve anlamlandırmakta zorlandıkları karmaşık duyguları yetişkinler kadar sözel ifadelerle açıklayamazlar. Klasik terapi yöntemleri de çocuklar için sıkıcı olabilir. Oyun terapisi, çocukların eğlence dolu masalsı dünyalarına açılmayı sağlayan en etkili yöntemlerden biridir. Son yıllarda ülkemizde sıkça duyduğumuz oyun terapisi, oyun ve oyuncaklarla çocukların iç dünyalarında yaşadıkları sorun ve karmaşaları daha rahat yansıtmalarını sağlar. İşte oyun terapisi hakkında merak edilenler...

  • 8
  • 10
Oyun terapi yöntemleri nelerdir?
Oyun terapi yöntemleri nelerdir?

Deneyimsel oyun terapisi (DOT)

Travma, kaygı, korku, çocukluk depresyonu, boşanma sonrası uyum sorunu, psikosomatik ağrılar ve özgüven sorunları gibi konularda etikli olan bir terapi yöntemi olan DOT, çocukların dünyayı bilişsel olarak değil, deneyimsel olarak algıladığını varsayar. Terapistin yönlendirmesi olmadan çocuğun oyun esnasında tamamen çocuğun kurduğu senaryo ile ilerler. Oyunun tüm akışı çocukta olur. Çocuk sınırları da zorlasa eğer isterse terapistini de oyuna dahil edip onunla oyun arkadaşı olur ve onu sürecin bir parçası haline getirir. Güven ilişkisi oturduktan sonra oyun sayesinde ifade edemediği duyguları açığa çıkaran çocuk devam eden seanslarla birlikte sorunları daha rahat atlatır.

Kum oyunu terapisi:

Sadece çocuklarda değil, ergen ve yetişkinlerde de kullanılan bir terapidir. Çeşitli küçük minyatür oyuncaklar, taşlar ve objelerle dolu bir kum tepsisi danışana sunulur. Danışan tepsinin içindeki araçları kullanarak bilinç dışını yansıtan bir senaryo oluşturur.

  • 9
  • 10
Kimler bunu uygulayabilir ?
Kimler bunu uygulayabilir ?

🔸 Oyun terapisi, üniversitelerin ruh sağlığı bölümlerinden lisans ve yüksek lisans mezunu olan ve oyun terapisi eğitim ve süpervizyonlarını tamamlayan kapsamlı ve yetkin oyun terapistlerce uygulanır.

🔸 Ülkemizde yeni yeni gelişmekte olan bu alanda yetkin bir terapistle çalışmak terapi sürecinden daha kaliteli bir verim almanızı sağlar.

8 ADIMDA TOKSİK İNSANI NASIL FARK EDERİZ?

  • 10
  • 10
Oyun terapisi
Oyun terapisi

🔸 Yani sonuç olarak, oyun terapisi, çocukların duygusal, sosyal ve bilişsel gelişimlerine birçok açıdan olumlu katkı sağlar. Duygusal ifadelerini güçlendirir, özgüvenlerini artırır ve stresle başa çıkma becerilerini geliştirir. Çocuklar, oyun terapisi sayesinde duygusal travmalarını işleyebilir, korku ve kaygılarını azaltabilirler.

🔸 Oyun terapisi çocukların sosyal becerilerini geliştirmelerine, empati kurmalarına ve problem çözme yeteneklerini artırmalarına yardımcı olur. Bu süreçte, çocuklar duygusal dengeyi sağlamayı öğrenirler ve kendi duygularını daha iyi anlama ve yönetme becerileri kazanırlar.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN