Arama

Panik atak belirtileri ve tedavisi

Panik atak, günümüzde yaygın olarak görülen rahatsızlıklardan biridir. Endişe, stres gibi duyguların genellikle nedensiz bir şekilde ortaya çıkışı ile kendini gösterir. Panik atak geçirdiğinde kişi kendini çaresiz hisseder ve bu durum onu günlük yaşama adapte olmasında zorlayabilir. Peki panik atak yaşadığımızı nasıl anlarız? Panik atağın tedavi yöntemleri nelerdir?

  • 4
  • 10
Panik atağın nedenleri nelerdir?
Panik atağın nedenleri nelerdir?

🔷 Birçok ruhsal rahatsızlık durumunda olduğu gibi panik atağın da kesin nedeni tam olarak bilinmez. Fakat ortaya çıkışının travmatik, stresli bir dönem ya da beyindeki nörotransmitter dengesizliği gibi faktörlerle ilişkili olduğu düşünülür.

🔷 Panik atak yaşayan kişi, kaygının yanı sıra farklı zihinsel ve fiziksel semptomlar hisseder. Bu belirtiler nedensiz ve oldukça hızlı ortaya çıkabilir. Atak geçiren kişi açısından korkunç ve stresli bir durum olabilir.

📌Nörotransmitter nedir?

Sinir sistemi boyunca sinirsel sinyalleri ileten kimyasal taşıyıcılara nörotransmitter denir.

🔷 Panik atak belirtileri arasında aşağıdaki semptomlar gözlenir :

Ateş basması
↪ Baş dönmesi
↪ Baygınlık hissetme
↪ Boğulma hissi
↪ Dehşete kapılma veya ölme korkusu
↪ Titreme
↪ Üşüme hissi
↪ Göğüs ağrısı
↪ Hızlı kalp atışı
↪ Ağızda kuruluk
↪ Nefes darlığı
↪ Terleme

🔷 Bir vakaya panik atak diyebilmek için yukarıdaki belirtilerden en az dört tanesinin görülüyor olması gerekir. Genelde 5 ile 20 dakika arasında sürebilirken bir saate kadar uzadığı vakalar da görülür. Bazı bireyler ayda bir defa panik atak yaşarken bazıları haftada birkaç defa panik atak geçirebilir.

🔷 Panik atak her ne kadar korkutucu olsa da tehlikeli değildir. Görülen semptomlar kişiye doğrudan zarar vermez. Aynı zamanda bu belirtilerin çoğu kolaylıkla başka şartlardan kaynaklanabilir. Örneğin; düşük tansiyon, kalp atışının hızlanmasına neden olabilir.

Kentleşmenin insan psikolojisine etkileri

  • 6
  • 10
Panik atak tanısı
Panik atak tanısı

🔷 Panik atak tanısı, konusunda uzman bir psikolog tarafından teşhis edilebilir. Öncelikle hastanın tıbbi geçmişi alınır ve gerekli fiziki muayeneler yaptırılır. Fakat hekimler, panik atağın altta yatan başka bir hastalıktan mı yoksa panik ataktan mı kaynaklandığını öğrenmek için bazı testler yaptırabilir.

🔷 Özellikle atakların sıklığı, nefes darlığı yaşayıp yaşamadığınız, baş dönmesi, uyuşma veya terleme gibi belirtiler teşhis açısından oldukça önemlidir. Panik atak tanısının kesinleşmesi ve diğer hastalıkları elemek için öncelikle EKG istenebilir. Çarpıntıların farklı bir kalp hastalığı sonucu meydana gelip gelmediği araştırılır. Devamında tiroid hormonlarının seviyesini ölçmek ve hormonal dengesizlik olup olmadığını görmek için doktor bazı kan testleri isteyebilir.

🔷 Panik bozukluğu tedavi edilebilir ve tamamen iyileşme sağlanabilir bir rahatsızlıktır. Bundan dolayı mümkün olduğunca erken tıbbi yardıma başvurulmalıdır.

🔷 Tıbbi yardım almadan panik bozukluğu ilerleyebilir ve baş etmek çok zor olabilir. Bunun yanında atak geçirilen mekanlardan uzak durma ve agorafobi gibi diğer zihinsel sağlık durumlarını geliştirme riskini de ortaya çıkarabilir.

📌 Agorafobi nedir?

Açık alanlardan, kalabalık yerlerden uzak durma, evde tek başına kalmak istememe gibi durumların görüldüğü bir kaygı bozukluğudur.

Yenilikten kaçınma hali: Neofobi

  • 8
  • 10
Panik atağın tedavisi
Panik atağın tedavisi

🔷 Panik bozukluğu tedavisinde atak sayısının azaltılması hedeflenirken aynı zamanda semptomların hafifletilmesi amaçlanır.

↪Panik atak tedavisinde psikolojik tedavi ve ilaçlar kullanılır.
↪ Psikolojik tedavi için doğrudan bir terapist danışmana başvurarak bilişsel davranışçı terapiden faydalanılabilir.

🔷 Görüşme sırasında danışan, uzmana atak sırasında nasıl tepki verdiğini, ne düşündüğünü anlatır. Uzman, danışana atak sırasında sakin kalmasına yardımcı olacak nefes teknikleri öğretebilir. Eğer doktor, hastaya bir fayda sağlayacağını düşünüyorsa reçeteli ilaçlara başvurulabilir. Antidepresanlar ve seçici serotonin geri alım inhibitörleri ve türevi başka ilaçlar bu süreçte hastaya verilebilir.

📌 Bilişsel davranışçı terapi nedir?

Bilişsel davranışçı terapi, bireylerin düşünce kalıpları üzerinde çalışarak yeni davranış yolları bulmalarına olanak sunan bir terapi yöntemidir. Danışanın hayatındaki olayları düşünme ve yoruma biçimini ve nasıl hissedildiğini anlama temeline dayanır. Bilişsel davranışçı terapi, zihinsel probleme özgü ve belirlenen hedefe yönelik bir yaklaşımdır ve konuşma terapilerine göre daha kısa sürede sonuç verir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN