Arama

Son dakika biten işlerin açıklaması: Parkinson yasası

Bir iş için verilen süre ne kadar uzun ise o işi bitirmek için geçecek süre de o kadar uzar, tezini ortaya koyan Parkinson yasası, C. Northcote Parkinson tarafından oluşturulmuştur. Bu yasa ile ilgili pek çok araştırma yapılmış ve insanların yapacakları işlerle ilgili zaman, maddi imkan gibi kaynakların tamamını kullanmaya meyilli oldukları sonucuna ulaşılmıştır.

Sesli dinlemek için tıklayınız.

Peki insanlar neden erteler? Ertelemek bir hastalık mıdır?

🔸 Ertelemek bireyin yapması gereken işi, zamanı ve imkanı olmasına rağmen yapmayarak ötelemesidir. Bu durum yapılacak her iş için sürekli tekrar ettiğinde erteleme hastalığına dönüşür. Bu psikolojik rahatsızlık, kişinin günlük hayatını olumsuz etkiler.

🔸Yapacakları işleri erteleyen kişiler, zamanı doğru kullanamazlar. Eğitim, iş ve sosyal hayatlarında çeşitli güçlüklerle karşılaşırlar.

(X) Modern çağın hastalığı: Bencilllik

🔸 Erteleme hastalığına sahip kişilerin kendilerine verilen sorumluluğu tamamlamaları gereken vakit yaklaştıkça gerilim ve stres seviyelerinin arttığı görülür. Genel olarak işi normal vakitte yapabileceklerinden daha yüzeysel yaparlar ve yaptıkları işten emin olamazlar. Bu durum da strese ve öz güvenlerinde düşüşe sebebiyet verir.

🔸 Yapmaları gerek işe başlamakta zorluk yaşayan kişilerin bu durumu yönetebilmesi için yapması gerekenlerin başında korkularla yüzleşmek gelir.

Erteleme ile başa çıkma yolları

🔸 İşin ertelenmesinin nedeninin bulunması oldukça önemlidir. Yapılan eylemden keyif alamayacağı düşüncesi, işi yaptığı kişilerle ilişkileri, mükemmelliyetçilik ve başarısızlık korkusu bu nedenlerden olabilir.

🔸 İşin ertelenmesine neden olan dikkat dağıtan araçların kapatılması, zamanı iyi yönetmek için emek vererek programlar oluşturmak ve işi günlere bölmek da kişinin odağını sorumluluğuna vermesi açısından oldukça etkilidir.

(X) Çağın vebası: Tükenmişlik sendromu

🔸 İşlerini sürekli erteleyen insanlar verimli oldukları zaman dilimlerini belirleyerek bu saatlerde çalışmayı denemelidir. İnternet ve sosyal medya kullanımını sınırlamak da işlerin vaktinde bitirilmesine yardımcı olacaktır.

🔸 Belirlenen süre içinde yapılan işe konsantre olmak, kendisine molalar verip dinlendikten sonra istemese de kendisini zorlayarak tekrar işe dönüp vaktinde tamamlamaya çalışmalıdır. Kişi iş vaktinde bitirildiğinde de kendini ödüllendirerek motivasyonuna katkı sağlamalıdır.

Parkinson yasasının etkileriyle mücadele etmek

🔸 Bir işi verilen süreden önce bitirmek istiyorsanız, size verilen son tarihten önce kendinizin bir tarih belirlemesi oldukça faydalı olacaktır.

🔸 Parkinson yasasına göre insanlar ihtiyaçları olmasa bile vakit, enerji ve para kaynaklarını tüketme eğilimine sahiptir. Bu olumsuz sonuçlarını önlemek adına bir proje için verimli harcama modelleri oluşturabilirsiniz.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN