Arama

Psikoloji sözlüğü

Psikoloji, insanın zihinsel süreçleri, duygu ve düşüncelerinin davranışlarına yansıyışı ile bunların birbiriyle ilişkilerini inceleyen bir bilim dalıdır. Günümüz dünyasında, insanları anlama ya da bunun için hiç değilse çaba gösterme derdi olan pekçok kişinin ilgili olduğu bir alandır. Bu alanı daha yakından tanımak için alana özgü kavramların anlamlarını bilmek oldukça önemlidir. Bundan dolayı psikolojiye ilgisi olan okurlarımız için bir psikoloji sözlüğü hazırladık.

SEMPTOM

🔹 Bir bozukluğa veya hastalığa işaret eden vücut işlevlerinin ve hislerin normal işlevinden ayrılma belirtisidir.

Kişiler Arası İlişkilerde Kullanılan Bir Silah

İÇGÖRÜ

🔹 Kişinin kendi gücü, yeterlilikleri, güçlü ve zayıf yönleri konusunda sahip olduğu farkındalıktır.

🔹 Bireyin terapide, üzerinde çalışılan konu hakkında içgörüye sahip olup olmadığını anlamak ancak kişinin bunu davranışlarına yansıtmasıyla görülebilir.

ÇÖZÜLME

🔹 Kişinin düşünceleri, duyguları, anıları ve benliği arasında bir kopukluk yaşadığı ruhsal durumdur. Çözülme yaşayan kişi, kendisini uzaktan izliyormuş gibi hissedebilir. Zaman kavramından uzaklaşarak rüyadaymış hissine kapılabilir.

🔹 Bireylerde ruhsal çözülme (dissosiyasyon) travma sonrası stres bozukluğu ve sınırda kişilik bozukluğu gibi ruhsal sorunların semptomu olarak karşımıza çıkabilirken stres veya travmatik durumlarda da bir tepki olarak ortaya çıkabilir. Çözülme şiddetli hale gelir ve tekrar etmeye başlarsa kişiye "dissosiyatif kimlik bozukluğu" tanısı verilir.

Yaşamda Ölçülü ve Dengeli Olmanın Önemi

BİLİŞ

🔹 Düşünme, anlama, hatırlama ve algılama gibi zihinsel süreçlerin tümüne verilen addır.

🔹 Biliş, duyu organlarımız aracılığıyla alınan bilgilerin işlenmesi ve yorumlanmasının yanında akıl yürütme, problem çözme ve karar verme yeteneklerimizi de kapsar.

PSİKOZ

🔹 Kişinin sağlıklı düşünme, yargıda bulunma ve gerçeklik algısının bozulduğu ciddi ruh sağlığı bozukluğu durumunu ifade eder. Genel olarak halüsinasyonlar, sanrılar şeklinde meydana gelen gerçeklikten kopma görülür.

Kaygı Dost mu, Düşman mı?

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN