Sağlıklı zihnin hastalık oyunu: Hipokondri
Hipokondri, halk arasında 'hastalık hastalığı' olarak bilinir. Hastalık kaygısı bozukluğunun temel özelliği, kişinin herhangi bir bedensel belirtisi olmamasına rağmen ciddi bir hastalığa sahip olduğuna dair korkular ve endişeler barındırmasıdır. Bu korkuların yanında kişi, aşırı derecede bakım arayışı ve uygun olmayan kaçınma davranışları içerisinde olur. Hastalık hastalığının belirti, tanı ve tedavilerini sizler için derledik.
Giriş Tarihi: 22.12.2018
12:20
Güncelleme Tarihi: 07.06.2020
13:04
TIBBİ SONUÇLAR ONLARI TATMİN ETMEZ
Bireyin sarf ettiği hastalık belirtilerinin herhangi bir tıbbi karşılığı olup olmadığını kontrol etmek gerekir. Ancak hipokondriyak kişiler, tıbbi değerlendirme sonuçlarından da tatmin olmazlar. Hastalıklarının hep daha ciddi ve yoğun bir hastalık olduğunu düşünürler. Bazen de bazı hipokondriyak kimseler, fiziksel tıbbi bir sorunları olmadığını doktordan öğrendikleri zaman hayal kırıklığına uğradıkları görülür.
HİPOKONDRİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Hipokondri farklı şekillerde ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu hastalık her yaş grubunda görülebilir fakat genellikle 20 ile 30 yaş arasında görülür. Hipokondri hastaları genellikle endişe, kaygı ve bunalma gibi belirtiler verir. Sürekli bir kaygı hali vardır. Sık sık bunalma durumları yaşarlar.
Eğer bu hastalıkla beraber depresyonda yaşanıyorsa farklı belirtiler de görülebilir. Bunlar iştahta, kiloda değişimler, yorgunluk, hızlı kalp atışları, kalp çarpıntıları, terleme, kas gerilmesi, mide rahatsızlığı ve uyuşma veya vücudun farklı bölgelerinde karıncalanmalar halinde görülür.
HASTALANMA ENDİŞESİ GERÇEKTEN HASTALANMAYI GETİRİYOR
Hastalanma korkusu taşıyan bir insanda hipokondri oluşması için birkaç faktör gereklidir. Hastalanma endişesinin gerçeğe dönüşmesiyle sonuçlanan en karakteristik psikolojik faktörler arasında, insan vücudunun nasıl çalışması gerektiğine dair gerçek olmayan beklentileri ve ön yargılı düşünceleri bulabilirsiniz.
Eğer "vücudumda yanlış giden bir şeyler var" fikrini zihninizde iyice tasarlama alışkanlığınız varsa, hastalık endişeniz artar ve hasta olma ihtimaliniz yükselir. Çünkü vücudunuzu belli duruma yönlendiriyorsunuz.
FİZİKSEL OLARAK HASTA OLMAKTAN KAÇMAYIN
Rahatsızlık veren fiziksel hisleri tolere etmemek, vücudu o hislerden uzak tutmaya çalışmamak ve aşırı kontrollü davranmak insanları psikolojik olarak hasta eder. Çünkü iki şeyle aynı anda ilgilenmek zordur. Eğer birisi acı veren şeyi ve kendisini nasıl etkilediğini sürekli olarak gözlerse, o kişi kontrol edilemez bir şeyi kontrol etmeye çalışarak zaman kaybediyordur. Organizmasının normal çalışma şeklidir bu aslında.
Fiziksel huzursuzluk normal ve hayatın bir parçası olmasına rağmen (vücudumuz sürekli değişen bir organizmadır), eğer çok fazla bu konuya ilgi gösterirseniz sorun gitgide büyür. Bilimsel olarak kanıtlanmış olan bu durum, vücudun bir yerine fazla hassas olma oradaki sorunu daha da büyütür ve uzun sürmesine sebep olur diye özetlenen Kapı Kontrol Teori'siyle açıklanabilir. Sonuç olarak, dikkat dağıtma teknikleri hipokondrinin psikolojik tedavisinde başarının anahtarıdır.