Arama

Sonbahar depresyonunun belirtileri ve tedavisi

Sonbaharın gelişiyle doğa bir dönüşüme uğramaya başlar. Kısalmaya başlayan günler, yağmurlu ve karanlık hava bazı insanların ruhunda da değişimlere sebep olur. Sonbaharda görülen olumsuz manadaki bu değişimlere "sonbahar depresyonu" denir. Peki sonbahar depresyonunun belirtileri nelerdir? Sonbahar depresyonu nasıl çözümlenir? Gelin sonbahar depresyonunu yakından tanıyalım…

🔶 Ruh sağlığı araştırmacıları, sonbahar depresyonunun nörofizyolojik nedenlerinden biri olarak serotonin aktivitesinin (ruh halini düzenlememize yardımcı olan nörotransmitter) soğuk mevsimlerde düşmesi olarak açıklar. Uzmanlara göre güneş ışığı, uyku - uyanıklık dengesini ve normal serotonin seviyelerini dengeli tutmak için gereklidir. Bu açıdan, düşük güneş ışığı ile olağan dışı salgılama gibi faktörler bu depresyon türüne bir yatkınlık manasına gelir.

🔶 Aynı durumda melatonin de oldukça önemli bir salgı olarak öne çıkar. Sonbahar ve kış aylarında günler daha kısa ve geceler çok daha uzun olduğundan, beyin yatma zamanını erken olarak yorumlar ve bize bu uyuşukluk halini daha erken hissettirir. Melatonin aşırı üretildiğinde, uyku - uyanıklık ritimleri uzar ve uyku hali görülür.

📌Melatonin nedir?
Genelde geceleri epifiz bezinin salgıladığı bir hormondur ve uyku-uyanıklık döngüsünün kontrolü ile ilişkilendirilir.

Kusursuzluk Sanrısı: Ördek Sendromu

🔶 Bu duruma, güneşlenmedeki bu azalma ile artan ve deri yoluyla güneşten sentezlenen D vitamini eksikliği faktörü de eklenir. Gün ışığı saatlerindeki azalma, D vitamini seviyelerini düşürür ve serotoninin aktivitesini engeller. Bu da mevsimsel duygudurum bozukluğunun oluşarak ruh sağlığımızı etkilemesine neden olur.

📌 Serotonin nedir?

Kişiye mutluluk ve zindelik hissi veren bir nörotransmiterdir. Halk arasında "mutluluk hormonu" olarak bilinir. Eksikliğinde yorgun, depresif ve sıkılgan bir ruh hali görülür.

  • 7
  • 10
Sonbahar depresyonu kadınlarda neden daha fazla görülür?
Sonbahar depresyonu kadınlarda neden daha fazla görülür?

🔶 Depresyon yaşama riski tüm insanlar için % 15'tir. Fakat bu oran kadınlar açısından incelendiğinde %25 gibi değerlere ulaşır. Kadınlarda görülen bu yüksek orana sebep olan faktör olarak kadınların hormonal değişiklikleri daha yoğun yaşamaları gösterilir. Hamilelik ve doğum gibi biyolojik faktörlerin olduğu süreçlerde kadınların depresyona yakalanma risklerinin daha yüksek olduğu da görülür.

🔶 Kadınların normalde erkeklerle kıyaslandıklarında depresyon geçirme riskleri bu kadar yüksek iken mevsimsel depresyon geçirme oranları tam dört kat daha artar. Yani her bir erkeğe karşılık dört kadın depresyon geçirir. Bu oran oldukça yüksek güneş ışığı alan ekvatordan uzaklaştıkça artmaktadır.

Sağlıklı Toplumun Temeli: Çocuk Psikolojisi

🔶 Diğer yandan kadınların taşıdıkları ev içi sorumlulukların da bu depresyona yatkınlığı attırdığı bilinir. Sonbaharla birlikte okulların açılıyor olması; okul, ders, sınav telaşını yaşayan annelerde stresin artmasına yol açar. Sakin geçen yaz günlerinden sonra birdenbire böyle bir yoğunluk, sonbahar depresyonuna zemin hazırlar.

🔶 Sonbahar ve kış aylarının zaten duygusal bir ruh haline sahip olan yaşlıları daha hassas ve kırılgan hale getirdiği bilinir. Dolayısıyla yaşı ilerlemiş kişilerde depresyonun daha ağır yaşanabileceği unutulmaması gereken bir gerçektir. Genetik olarak depresyona yatkınlığınız da var ise sonbahar depresyonu olma ihtimaliniz daha yüksektir.

  • 9
  • 10
Sonbahar depresyonu ile baş etme yolları
Sonbahar depresyonu ile baş etme yolları

Güneş Işığı Almak

🔶 Uzmanlar, depresyon nedenlerinden biri olarak doğal güneş ışığına maruz kalmanın azaltılmasını düşünür. Belirtileri azaltmak için güneş ışığını almayı önerir. Öğle vakitlerinde yürüyüş yapmak, pencere önünde oturmak veya açık alanda spor yapmak gibi hareketler sonbahar depresyonu ile baş edebilmek için oldukça etkili bir yöntemdir.

Sağlıklı Beslenmek

🔶 Sağlıklı ve dengeli beslenmek de psikolojik açıdan oldukça etkilidir. Düşük kalorili ve az oranda yağ, şeker içeren besinlerle güzel tarifler hazırlayabilirsiniz.

Sevdiklerinizle Vakit Geçirmek

🔶 Moralinizi yükseltmek ve sosyelleşmek için istemeseniz bile harekete geçerek sevdiğiniz kişilerle vakit geçirin. Emin olun ki düşündüğünüzden daha fazla zevk alacaksınız. Sevdiklerinizle sohbet etmek, onlara sarılmak, bir arkadaşınız ile kahve içmek içmek için görüşmek hatta ailenizle bir akşam yemeği yemek bile size çok iyi gelecek. Olumsuz duyguları yakınlarımıza kontrollü bir şekilde ifade etmek de çok iyileştiricidir.

En sık karşılaşılan 10 kişilik bozukluğu

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN