Sonbahar depresyonunun belirtileri ve tedavisi
Sonbaharın gelişiyle doğa bir dönüşüme uğramaya başlar. Kısalmaya başlayan günler, yağmurlu ve karanlık hava bazı insanların ruhunda da değişimlere sebep olur. Sonbaharda görülen olumsuz manadaki bu değişimlere "sonbahar depresyonu" denir. Peki sonbahar depresyonunun belirtileri nelerdir? Sonbahar depresyonu nasıl çözümlenir? Gelin sonbahar depresyonunu yakından tanıyalım…
Giriş Tarihi: 26.09.2022
09:04
Güncelleme Tarihi: 26.09.2022
09:13
🔶 Diğer yandan kadınların taşıdıkları ev içi sorumlulukların da bu depresyona yatkınlığı attırdığı bilinir. Sonbaharla birlikte okulların açılıyor olması; okul, ders, sınav telaşını yaşayan annelerde stresin artmasına yol açar. Sakin geçen yaz günlerinden sonra birdenbire böyle bir yoğunluk, sonbahar depresyonuna zemin hazırlar.
🔶 Sonbahar ve kış aylarının zaten duygusal bir ruh haline sahip olan yaşlıları daha hassas ve kırılgan hale getirdiği bilinir. Dolayısıyla yaşı ilerlemiş kişilerde depresyonun daha ağır yaşanabileceği unutulmaması gereken bir gerçektir. Genetik olarak depresyona yatkınlığınız da var ise sonbahar depresyonu olma ihtimaliniz daha yüksektir.
Sonbahar depresyonu ile baş etme yolları
➡ Güneş Işığı Almak
🔶 Uzmanlar, depresyon nedenlerinden biri olarak doğal güneş ışığına maruz kalmanın azaltılmasını düşünür. Belirtileri azaltmak için güneş ışığını almayı önerir. Öğle vakitlerinde yürüyüş yapmak, pencere önünde oturmak veya açık alanda spor yapmak gibi hareketler sonbahar depresyonu ile baş edebilmek için oldukça etkili bir yöntemdir.
➡ Sağlıklı Beslenmek
🔶 Sağlıklı ve dengeli beslenmek de psikolojik açıdan oldukça etkilidir. Düşük kalorili ve az oranda yağ, şeker içeren besinlerle güzel tarifler hazırlayabilirsiniz.
➡ Sevdiklerinizle Vakit Geçirmek
🔶 Moralinizi yükseltmek ve sosyelleşmek için istemeseniz bile harekete geçerek sevdiğiniz kişilerle vakit geçirin. Emin olun ki düşündüğünüzden daha fazla zevk alacaksınız. Sevdiklerinizle sohbet etmek, onlara sarılmak, bir arkadaşınız ile kahve içmek içmek için görüşmek hatta ailenizle bir akşam yemeği yemek bile size çok iyi gelecek. Olumsuz duyguları yakınlarımıza kontrollü bir şekilde ifade etmek de çok iyileştiricidir.
En sık karşılaşılan 10 kişilik bozukluğu
➡ Aktif olmak
🔶 Bütün kış evde oturmak insanlar ve özellikle yaşlılar için depresyona yatkınlığı arttırır. Dışarı çıkıp düzenli yürüyüş, egzersiz yapmak, bir hobiyle ilgilenmek de depresyon belirtilerinin azalmasına yardımcı olur.
➡ Bir uzmandan yardım almak
🔶 Bu tür depresyonun belirtileriyle mücadele ederken, bazı kişilerin bir ruh sağlığı uzmanından yardım alması gerekir. Psikologlar, danışanın sonbahar depresyonu olup olmadığını tespit edebilir ve en iyi müdahale türünü belirleyebilir. Yapılan çalışmalar, bilişsel davranışçı terapi gibi psikoterapinin de sonbahar depresyonu için etkili bir tedavi olduğunu ortaya koyar.