Arama

Stockholm Sendromu: Rehine krizlerinde psikolojik bir fenomen

"Stockholm Sendromu," adını 1973 yılında Stockholm'da yaşanan bir banka soygunu ve ardından gelişen rehine krizinden almıştır. Bu sendrom, rehinelerin veya tutsakların, kendilerini alıkoyan kişilere karşı garip bir bağ geliştirmesi durumunu ifade eder. Stockholm Sendromu'nun ortaya çıkışını ve tarihini inceledikten sonra, bu fenomenin ne olduğunu, hangi belirtileri gösterdiğini ve neden meydana geldiğini anlamaya çalışacağız.

🔸 Soyguncuların tutuklanmasının ardından, sorgulamalar esnasında birbiri ardına garip bilgiler gelmeye başlamıştı. Soyguncuların bankada rehin aldığı rehinelerden biri olan Elizabeth Smart'ın, bankada rehin olarak tutulduğu bir noktada kaçma şansı olduğu halde, kendi tercihiyle kaçmayıp bankada kalmayı tercih ettiği öğrenildi.

🔸 Bu durumun ilginçliği tartışılırken daha ilginç bir gerçek gün yüzüne çıktı. Olayların sona ermesinin ardından bile rehineler, soygunculara sürekli destek verdiler. Mahkemede ifade vermekten kaçındılar; hatta kendi aralarında para toplayarak soyguncuların mahkeme masraflarını karşıladılar ve hapishanedeyken sık sık onları ziyaret ettiler.

🔸 Yıllar sonra, History Channel'da yayınlanan bir belgeselde rehinelerden biri, şunları dile getirdi:

"Soyguncu beni öldürmeyeceğini, sadece bacağımdan vuracağını söyledi.
Ne kadar nazik ve düşünceli bir insan olduğunu düşündüm."

I. DÜNYA SAVAŞI'NIN NEDEN OLDUĞU TRAVMA

  • 6
  • 10
Stockholm Sendromu nasıl tanımlanır?
Stockholm Sendromu nasıl tanımlanır?

🔸 Stockholm Sendromu, bir rehine ya da mağdur ile onların kaçıran veya alıkoymaya çalışan kişi arasındaki karmaşık bir psikolojik ilişki durumu tanımlar.

🔸 Bu sendrom, rehin alınmış veya alıkoyulmuş kişinin, kendisini kaçıran kişiye duyduğu sempati veya empati hissiyle karakterize edilmektedir.

🔸 Genellikle rehinelerin kurtarılmasından sonra bile kendilerini kaçıranlarına karşı olumlu duygular beslemeleri veya onları savunmaları bu sendromun en bilinen davranış tepkilerinden biridir.

🔸 Stockholm Sendromu, psikolojik bir savunma mekanizması veya travmatik bir tepki olarak açıklanmıştır, ancak tam nedenleri hala tam olarak anlaşılamamıştır.

KUSURSUZLUK SANRISI: ÖRDEK SENDROMU

  • 8
  • 10
Stockholm Sendromunu karakterize eden 4 temel bileşen
Stockholm Sendromunu karakterize eden 4 temel bileşen

🔸 Stockholm Sendromu'nun en temelde 4 bileşeni üzerinde durulur, onlar şöyledir:

1- Bir rehinenin onu esir alan kişiye karşı olumlu duygular geliştirmesi.

2- Rehine ile onu esir alan kişi arasında önceden bir ilişki olmaması.

3- Rehinelerin polis ve diğer yetkililerle iş birliği yapmayı reddetmesi.

4- Kurban, saldırganla aynı özgürlüğe sahip olduğunda, rehinenin kendisini esir alan kişinin insanlığına olan inancı ve onu bir tehdit olarak algılamayı bırakması.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN