Arama

Teknoloji çağında aile bağları nasıl güçlenir?

İnsan hayatında teknolojik ürünler arttıkça onları yönetmek de bir o kadar zorlaşmış durumda. Yetişkinler bile telefon, bilgisayar, televizyon gibi cihazların karşısında geçirdiği zamanı kontrol edemezken, çocuklarımızın kendi başlarına zamanı doğru yönetmesini nasıl bekleyebiliriz? Ekransız hayat artık mümkün değil. Bu sebeple onunla yaşamayı öğrenmekte fayda var. Peki, çocuklarımız için teknolojiye karşı tutumumuz nasıl olmalı? Sizler için, aile bağlarımızı güçlendirerek teknolojiyi nasıl kullanmamız gerektiğini derledik.

  • 5
  • 16
TEKNOLOJİYLE BERABER SAĞLIKLI VE DENGELİ YAŞAM MÜMKÜN
TEKNOLOJİYLE BERABER SAĞLIKLI VE DENGELİ YAŞAM MÜMKÜN

Teknolojiyle beraber aslında sağlıklı ve dengeli bir yaşam sürmek mümkün. Önemli olan ise bu süreci nasıl keşfettiğimiz. 21. yüzyıl için büyük teknolojik gelişmelerle değişen dünya ve gelecek algısının çağı diyebiliriz.

Çocuklarımız bu çağın içinde doğdular ve bu çağın gerçekliğini yaşıyorlar. Onlara en doğru ve uygun yolları gösterebilmek için anne-babalar olarak bize her zamankinden daha çok iş düşüyor. Ancak, cesaret ve kararlı olmakta fayda var. Teknolojiden korkmadan onu yönetmeyi öğrenelim ve öğretelim.

  • 6
  • 16
ÇOCUĞUNUZLA TEKNOLOJİK OLARAK ETKİLEŞİMDE BULUNUN
ÇOCUĞUNUZLA TEKNOLOJİK OLARAK ETKİLEŞİMDE BULUNUN

Bir dijital aleti kullanırken çocuğunuzla iletişimde bulunun. Televizyonu beraber seyredin, seyrettiklerinizle ilgili sorular sorun. Oynadıkları bilgisayar oyunlarını anlamaya ve öğrenmeye çalışın. Siz de ilgileniyorsanız, oyunları ya beraber oynayın ya da onlarla ilgili diyaloglara girin. Aslında çocuklarla konuşmak sihirli bir anahtar gibidir. Gerçek hayatta da sohbet zamanları ayarlayarak iletişimin birçok yolu olduğunu onlara gösterebilirsiniz.

Teknolojik aletlere gereğinden fazla para harcamayın. Ailelerin kendi oluşturdukları bir olursa, çocuklar da sınırları ve sabır etmeyi daha rahat öğrenirler. Tabii, hatırlatmakta yarar var. Teknolojiyi ödül veya yaptırım aracı olarak kullanmayın.

  • 7
  • 16
TEKNOLOJİ İLE BİLGİYİ SORGULAMAYI ÖĞRETİN
TEKNOLOJİ İLE BİLGİYİ SORGULAMAYI ÖĞRETİN

Çocuklarınıza teknoloji yoluyla elde edilen bilgiyi sorgulamayı, doğru ve güvenilir bilgiye nasıl ulaşacaklarını öğretin. Bunun için de önce sizin bu konularda bilgili olmanız gerekir.

Teknolojiyi hayata geçirmenin yollarını arayın. Açık hava faaliyetlerini, sağlıklı beslenmeyi, eleştirel düşünmeyi ve diğer gerçek hayat becerilerini destekleyen oyunlar, web siteleri ve uygulamalar araştırın. Unutmayın, teknoloji sadece bir araçtır. Çocukları gereğinden fazla ekran önünde bıraktığınızda sizinle sosyal olarak etkileşime geçtiğinde öğreneceği şeylerden daha farklı ve daha az yararlı bilgiler edinebilirler.

  • 8
  • 16
ÇOCUKLARIN YAŞINA GÖRE OYUN SEÇİN
ÇOCUKLARIN YAŞINA GÖRE OYUN SEÇİN

Çocuğunuzun yaşına göre bilgisayar oyunu seçin. Her oyunun üstünde yaş sınırlamaları vardır ve çocuğunuzun zihinsel/ duygusal gelişim düzeyleri açısından değerlendirilmişlerdir. Bu sınırlamaları önemseyin.

Kendinizi dijital olarak ifade etmeyi öğrenin. Bu artık çocuklarınızın da dili. Dijital okur-yazarlık hakkında okuyun, öğrenin ve çocuklarınıza bu konuda model olun. Çocuklar anne-babalarını model alarak birçok bilgiyi öğrenip, içselleştirirler. Örneğin, yemek masasında cep telefonuna bakmamanın önemini siz kendinizinkini kullanmayarak gösterebilirsiniz. Teknolojiyi 'akıllı ve bilinçli' olarak kullanmayı öğrenmek ve öğretmek asıl önemli olandır.

  • 9
  • 16
SOSYAL MEDYA VE AİLE İÇİ İLİŞKİLER
SOSYAL MEDYA VE AİLE İÇİ İLİŞKİLER

Son 10 yılda, dünya genelinde yaygınlaşan ve hem bireysel hem de toplumsal yaşantının belirleyici öğelerinden olan sosyal medya kullanıcıların ev içi yaşamlarını ve aile bağlarını da kendine has bir şekle dönüştürmeye başladı.

Sosyal medya, her ne kadar olumsuz yönleriyle ön olanda olsa da, hem günümüzün inkar edilemez bir gerçeği hem de en güçlü teknolojilerinden bir tanesi sayılıyor. Bu sebeple sosyal medyayı hayatımızı ve ilişkilerimizi iyileştirecek şekilde kullanmamız mümkün. Bunun için de kullanım davranışlarımızı gözlemlemek, değişimi istemek ve nereden başlayacağımızı bilmek yeterli olacak.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN