Teknolojinin kalabalıkta yalnız kalmış kelimesi
Evinizde, arkadaşlarınızın yanında yahut önemli bir toplantıda avucumuzun içinde var olan tehlike canavarına kendinizi kaptırdığınız oluyor mu? Hani konuşulanların sadece bir sesten var olduğu ve anlamayı bir kenara bırakın dinlemek ve önemsemekten yoksun kaldığınız o anlar? İşte tam da bunun için bir kelime hayatımıza dahil oldu: Phubbing. Peki tam olarak neydi bu Phubbing ve neden bu kadar normalleşmişti? Sizler için teknolojinin "kalabalıkta yalnız" kalmış kelimesini araştırdık.
Giriş Tarihi: 25.01.2019
18:40
Güncelleme Tarihi: 25.01.2019
18:55
AKILLI TELEFON KULLANICILARIN PHUBBİNG TEHLİKESİ
Araştırma aynı zamanda akıllı telefon kullanıcılarının, ebeveynlerine ve çocuklarına karşı, iş yerlerindeki meslektaşlarına ve müşterilerine oranla daha sık phubbing yaptığını gösteriyor. Bu bulgular, işyerinde akıllı telefon kullanımına yönelik profesyonel bir tutum olduğu şeklinde yorumlanabilir.
BİRLİKTEYKEN EN ÇOK KİMLERE PHUBBİNG YAPIYORUZ?
Araştırma açıkça gösteriyor ki, akıllı telefon kullanıcıları kendilerini daha yakın hissettikleri kişilere karşı daha uzak hissettiklerine oranla phubbing yapmaya daha meyilli. Ancak insanlara phubbing yapıldığında, bu davranışı, yapan kişinin kendileri açısından önemine göre değerlendiriyorlar.
Eş (Partner) Yakın Arkadaşlar Arkadaşlar Kardeşler Çocuklar Ebeveynler (Anne/Baba)
Eş Dost Yabancı İnsanlar Diğer Akrabalar İş Arkadaşları Çalışanlar Büyük Anne/Büyük Baba İş Yerindeki Yönetici/ Denetmen Müşteriler
PHUBBİNG YAPMAYA EN ÇOK NE ZAMAN MEYİLLİYİZ?
Toplu taşımada iletişim kurarken Yemek/kahve molalarında Özel araçla seyahat ederken Alışverişte Arkadaşlarla sosyalleşirken Ders sırasında Aileyle yemek yerken Diğer toplantılarda İş toplantılarında
CAN SIKINTISI DEĞİL OTOKONTROL EKSİKLİĞİ
Can sıkıntısının, phubbing davranışında bir rol oynayıp oynamadığını anlamak üzere, anket katılımcılarından sekiz maddelik Can Sıkıntısı Eğilimi Ölçeği'ni (Boredom Proneness Scale) tamamlamaları istendi.
İnsanların phubbing yapmasında can sıkıntısının etkisinin çok az olduğu keşfedildi. Mahrum kalma korkusu, otokontrol eksikliği ve internet bağımlılığı gibi diğer faktörler phubbing davranışında daha önemli bir rol oynuyor.