Telefonsuz kalma korkusu: Nomofobi
Neredeyse vazgeçilmez bir parçamız olan akıllı telefonlar artık hemen herkesin elinde. Bu cihazların insanlara sunduğu kamera, takvim, saat, alışveriş, banka işlemleri yapabilme gibi hayatı kolaylaştıran imkanlar, onların uzun yıllarca gelişerek rağbet görmeye devam edeceğinin de göstergesidir. Fakat akıllı telefonların esiri olmak nomofobi (telefonsuz kalma korkusu) denilen psikolojik bir rahatsızlığa yol açıyor. Peki, nomofobinin belirtileri nelerdir? Nomofobi nasıl tedavi edilir?
Giriş Tarihi: 19.12.2023
10:18
Güncelleme Tarihi: 18.09.2024
09:13
◼ Cep telefonları günümüz dünyasının vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Yalnızca iletişim kurmakla kalmıyor, aynı zamanda bir kişisel düzenleyici, takvim, saat, alışveriş ve banka işlemleri için bir araç özelliği görüyor.
◼ Cep telefonları insanlar için oldukça yararlı bir araç olmasının yanında bu cihazlar, "nomofobi" denilen bir tür davranışsal bağımlılığa neden oluyor.
İNSANLARIN EN SIK KULLANDIĞI SAVUNMA MEKANİZMALARI
◼ İngilizce "no mobile phobia" kelimelerinin kısaltılışından meydana gelen "nomofobi " telefonsuz kalma korkusu olarak adlandırılır. Bu kavram ilk kez 2008 yılında kullanılmıştır.
◼ Fobi, kişinin bir varlık ya da durumdan korkması ve bu korkunun kişinin günlük hayatını olumsuz yönde etkilemesine denir. Nomofobideki korku ise telefonsuz kalmaktan ya da telefon hizmeti alamamaktan kaynaklanır.
◼ Nomofobiye sahip kişiler, akıllı telefonlardan uzak kaldığında stres ve panik hisseder ve etrafındaki olayları algılamakta zorluk çekerler. Sürekli telefonuna gelen veya gelmesi olası bildirimleri kontrol etme ihtiyacı hisseder.
◼ Cep telefonu kullanımıyla beyinde dopamin salınımı yükselir. Nomofobik kişiler, genellikle telefona karşı bağımlılık geliştirmişlerdir.
NOMOFOBİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
◾ Hücresel veri veya WİFİ' ye bağlanamama korkusu yaşamak.
◾ Telefonu sürekli kontrol etmek.
◾ Telefonu hep açık tutmak.
◾ Telefonunuzun şarjı neredeyse doluyken bile şarj etme ihtiyacı hissetmek.
◾ Banyo dahil her yere telefonla gitmek .
◾ Telefon yanında olmadığında rahatsız ve çaresiz hissetmek.
◾ Günlük etkinliklerinden vazgeçmek pahasına telefon ile vakit geçirmek.
PSİKOLOJİDE BAĞLANMA STİLLERİ
TELEFONSUZ KALMA KORKUSUNUN (NOMOFOBİ) NEDENLERİ
◼ Günümüzde akıllı telefonların yazılımları o denli gelişim gösterdi ki insanoğlu pek çok işi bu araçlarla yapabilir hale geldi. Ayrıca özellikle ilişkilerini, sosyal medya uygulamaları üzerinden yürüten insanlar için bu cihazlar aslında yaşamın ta kendisi...
◼ İnsanlar artık ilgili oldukları alanları araştırmak, iş yapmak, organizasyon düzenlemek, sosyal ilişkilerini ve gelirlerini yönetmek amacıyla telefonları kullanıyorlar. Bu durum insanların telefon ile uzun süreler geçirmesine neden oluyor.