Telefonsuz kalma korkusu: Nomofobi
Neredeyse vazgeçilmez bir parçamız olan akıllı telefonlar artık hemen herkesin elinde. Bu cihazların insanlara sunduğu kamera, takvim, saat, alışveriş, banka işlemleri yapabilme gibi hayatı kolaylaştıran imkanlar, onların uzun yıllarca gelişerek rağbet görmeye devam edeceğinin de göstergesidir. Fakat akıllı telefonların esiri olmak nomofobi (telefonsuz kalma korkusu) denilen psikolojik bir rahatsızlığa yol açıyor. Peki, nomofobinin belirtileri nelerdir? Nomofobi nasıl tedavi edilir?
Giriş Tarihi: 19.12.2023
10:18
Güncelleme Tarihi: 18.09.2024
09:13
TELEFONSUZ KALMA KORKUSUNUN (NOMOFOBİ) NEDENLERİ
◼ Günümüzde akıllı telefonların yazılımları o denli gelişim gösterdi ki insanoğlu pek çok işi bu araçlarla yapabilir hale geldi. Ayrıca özellikle ilişkilerini, sosyal medya uygulamaları üzerinden yürüten insanlar için bu cihazlar aslında yaşamın ta kendisi...
◼ İnsanlar artık ilgili oldukları alanları araştırmak, iş yapmak, organizasyon düzenlemek, sosyal ilişkilerini ve gelirlerini yönetmek amacıyla telefonları kullanıyorlar. Bu durum insanların telefon ile uzun süreler geçirmesine neden oluyor.
TELEFONSUZ KALMA KORKUSUNUN (NOMOFOBİ) TEDAVİSİ
◼ Öncelikle kişinin bu durumu bir sorun olarak kabul etmesi ve değiştirmek istemesi gerekir. Telefon yaşamımızda önem arz eden bir araçtır, fakat eşyanın bize hizmet etmesi gerekir, eşya bizi ele geçirip esiri ediyorsa orada bir sorun var demektir.
◼ Bu noktada telefonun hayatımızda neyin yerini ikame ettiğini saptamamız önemlidir. Telefonsuz kalmaya yönelik kaygılarınız varsa ve telefon kullanımınız günlük hayatınıza ket vurmaya başladıysa bir ruh sağlığı uzmanıyla görüşüp tedavi olabilirsiniz.
YAŞAMDA DENGELİ OLMANIN ÖNEMİ
◼ Nomofobiden uzaklaşmak için teknoloji detoksu uygulayabilirsiniz. Telefonunuzla geçirdiğiniz süreyi saptayarak bilinçli kullanım için otokontrolünüzü sağlamaya yönelik gerçekçi bir süre belirleyebilirsiniz.
◼ Nomofobi, teknolojinin insan hayatını ne kadar etkilediğinin kanıtı niteliğinde karşımıza çıkar. Belirsiz şekilde yayılarak günümüzün yaygın hastalıklarından biri haline gelmiştir.
◼ Tüm işlerini akıllı cihazlarla yürüten insanlara göre telefondan uzak kalmak korku ve kaygı duymak için gerekli bir nedendir. Sosyal medya uygulamalarından ve o mecralardaki yeniliklerden geri kalmamak, ilgi görmek, beğenilmek bireylerin sosyal doyum hissetmelerine neden olarak mutluluk ihtiyaçlarının bir kısmını karşılıyor . Bu durum da bireylerin dijitale ve dolayısıyla ona ulaştıkları en kolay araç olan telefona bağımlılığını arttırıyor.
KENDİ İSTEĞİMİZ İLE KALDIĞIMIZ HAPİSHANE: KONFOR ALANI